Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dilemma op basisscholen door toestroom expatkinderen

7 januari 2019, 08.18 uur · Aangepast 7 januari 2019, 10.48 uur

Ze spreken geen Nederlands en soms ook geen Engels. Toch worden kinderen van expats steeds vaker ingeschreven op reguliere basisscholen. En dat levert een flinke uitdaging op.

Kinderen van expats gaan niet meer per definitie naar internationale scholen, schrijft Trouw vandaag. Er zijn wachtlijsten voor zulke scholen en daarnaast is de behoefte van de ouders ook veranderd. 'Een verblijf in het buitenland kan zomaar de hele basisschoolperiode duren', zegt een woordvoerder van de gemeente Amstelveen in de krant.

Lees ook: Opmars van expats zet door: Amsterdam in 2018 nog internationaler

In Amstelveen wonen relatief veel expats uit Azië. De verwachting is dat volgend jaar 1500 'internationale leerlingen' zijn ingeschreven op een reguliere, Amstelveense school. 'Dat blijft lastig. Veel kinderen komen hier met weinig of geen kennis van de Nederlandse taal', zegt de woordvoerder. Omdat de ouders van de kinderen hoogopgeleid zijn, krijgen de scholen ook geen extra geld voor taalonderwijs.

Lees ook: Buurtbewoners Zuid maken zich boos om komst expat-school

Ook in Amsterdam zelf neemt het aantal expats en dus ook expatkinderen enorm toe. De Amsterdam International Community School (AICS) verhuist in 2021 naar een nieuw pand in Buitenveldert, waar ruimte is voor 1400 leerlingen. De British School of Amsterdam betrekt volgend jaar de voormalige gevangenis aan de Havenstraat.