Start van hoofdcontent

Stad

nl

VU ziet niets in Nashville-verklaring en hijst regenboogvlag

7 januari 2019, 11.15 uur · Foto: VU

De Vrije Universiteit (VU) gaat in gesprek met de hoogleraar en docent die de omstreden Nashville-verklaring hebben ondertekend. De universiteit zegt dat de verklaring, waarin homoseksualiteit en transgenders worden afgewezen, ver van hen afstaat. Als statement is daarom voor het hoofdgebouw de regenboogvlag gehesen.

'Het is hun goed recht om hun eigen mening te verkondigen', zegt woordvoerder Wessel Agterhof van de universiteit. 'Het staat echter heel ver af van hoe wij als VU denken en zijn. Het is heel onprettig.'

De verklaring werd in 2017 in de Verenigde Staten opgesteld. Vrijdag werd de Nederlandse vertaling gepresenteerd. De verklaring werd ondertekend door predikanten, politici en hoogleraren. Twee van hen, hoogleraar Willem Van Vlastuin en docent Pieter de Vries, zijn verbonden aan de VU.

Lees ook: Onenigheid op Vrije Universiteit om christelijk anti-homomanifest

De universiteit gaat een gesprek voeren met de twee medewerkers. Om wat voor soort gesprek dat gaat, kan de woordvoerder niet zeggen. Hij benadrukt dat het om een mening gaat en dat het gedachtegoed niet in de collegezalen wordt gepredikt. De ondertekening zorgde afgelopen weekend al voor onenigheid tussen medewerkers van de universiteit.

In de verklaring staat beschreven hoe christenen moeten omgaan met het geloof, het huwelijk en seksualiteit. De Nashville-verklaring stelt dat mensen zich niet mogen identificeren als homo of transgender. Doen ze dat wel, dan wordt er gesuggereerd dat je daarvan genezen kunt worden.