Start van hoofdcontent

Stad

nl

Advocaat ontruimde ADM'ers wraakt rechtbank: zaak geschorst

8 januari 2019, 10.49 uur · Aangepast 8 januari 2019, 11.58 uur

Hoewel het ADM-terrein gisteren ontruimd werd door de politie en de gemeente, is de strijd nog niet gestreden, althans, niet als het aan de voormalig ADM-bewoners zelf ligt. Om 11.00 uur vechten zij de ontruiming aan, die zaak is hier live via Twitter te volgen.

De voormalig ADM-bewoners hebben een kort geding aangespannen tegen de gemeente, maar ook tegen de Nederlandse staat. Zij willen terugkeren naar het terrein totdat een speciaal comité van de Verenigde Naties (VN) hun zaak beoordeeld heeft.

Lees ook: Zo verliep de dag van de ontruiming van het ADM-terrein

Officieel verzoek VN
De gemeente heeft de ADM'ers een plek aangeboden op de slibvelden in Noord. Maar de meeste mensen zijn niet blij met die tijdelijke locatie. Zij vroegen daarom eerder aan het VN-comité om naar hun situatie te kijken. 

Op tweede kerstdag kwam er een officieel verzoek van dat comité aan de gemeente. Er werd gevraagd om een half jaar te wachten met de voorgenomen ontruiming, zodat de locatie op de slibvelden onderzocht kon worden. De gemeente legde dat verzoek naast zich neer, gisteren volgde de ontruiming.

Lees ook: Nog drie mensen vast na ontruiming ADM-terrein

Volgens de advocaat van de voormalig ADM-bewoners is het verzoek van de VN bindend en had de gemeente het niet opzij mogen schuiven.

AT5-verslaggever Ronald Olsthoorn doet via Twitter verslag van de zaak: