Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Nieuw Amsterdam Prijs voor Dionne Abdoelhafiezkhan

8 januari 2019, 22.23 uur · Foto: Patrick de Bruin

De Nieuw Amsterdam Prijs 2019 gaat naar sociaal ondernemer Dionne Abdoelhafiezkhan.

De prijs werd in Pakhuis de Zwijger uitgereikt aan Abdoelhafiezkhan; de oprichter van het sociaal innovatiebureau IZI Solutions. De onderneming zet zich in tegen raciale en sociale ongelijkheid en werkt aan een rechtvaardige en gelijkwaardige maatschappij.

Egbert Fransen, initiatiefnemer van de prijs en directeur van Pakhuis de Zwijger, vertelt: 'In het superdiverse Amsterdam zet Abdoelhafiezkhan zich met grote bevlogenheid én succes in voor een inclusieve stad met IZI Solutions. Daarom ontvangt zij dit jaar de Nieuw Amsterdam Prijs.'

Strijd voor gelijkheid
IZI Solutions zet zich zowel op lokaal, maar inmiddels ook op internationaal niveau actief in voor een inclusieve samenleving. Volgens Fransen is inclusiviteit een van de belangrijkste thema's van deze tijd en daarnaast ongelooflijk urgent voor een stad als Amsterdam.

'Dionne krijgt deze prijs voor haar strijd voor gelijkheid, waarin ze - ondanks het feit dat ze de confrontatie niet schuwt - het vertrouwen krijgt en geeft om de kritische gesprekspartner te zijn van verschillende gemeenten, scholen, de politie, de minister-president en de koning', aldus Fransen.

'Een leven lang voor de stad' & 'Talent van het Jaar'
Behalve de Nieuw Amsterdam Prijs werd ook de 'Een leven lang voor de stad' uitgereikt. Deze prijs ontving Stanja van Mierlo ter waardering van haar jarenlange inzet voor stadsstrand en culturele broedplaats Blijburg.

Meryem Maskouri behaalde de prijs 'Talent van het Jaar'. De scholier van het Technasium van het Calandlyceum in Nieuw-West geeft naschoolse hulp aan kinderen bij het maken van hun huiswerk. Na haar eindexamen is zij van plan om designer te worden aan de TU Delft om op deze manier een bijdrage te leveren aan een betere leefomgeving.