Start van hoofdcontent

Stad

nl

Het 'hele' onderwijs staakt op 15 maart

9 januari 2019, 09.48 uur · Aangepast 9 januari 2019, 10.36 uur

De Algemene Onderwijsbond (AOb) en het FNV organiseren op vrijdag 15 maart een staking in alle sectoren van het onderwijs. Het zou voor het eerst in Nederland zijn dat het hele onderwijs staakt. De bonden eisen hogere investeringen, te beginnen met bijna 3 miljard euro voor dit jaar.

'De werkdruk is in alle sectoren te hoog. Op basis- en middelbare scholen en in het mbo zie je de lerarentekorten oplopen. De stakingsbereidheid onder onze leden is hoog', zegt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen tegen de Volkskrant.

Lees ook: Universiteiten over werkdruk en te weinig geld: 'De grens is echt bereikt'

De staking volgt op een reeks acties van groepen als WO in Actie, die het protest dan ook steunen. Onderdeel hiervan was een protest in december van studenten en docenten op het Malieveld in Den Haag. De bonden hopen daar op 15 maart al het onderwijspersoneel te kunnen verzamelen.

'Geen goed moment'
Toch doet niet iedereen mee: Loek Schueler van CNV zegt het 'geen goed moment' te vinden. 'Momenteel zit ik midden in de onderhandelingen om meer geld te krijgen voor schoolleiders, leraren en conciërges in het primair onderwijs. Daarvan wil ik de uitslag graag even afwachten.'

Lees ook: Ministerie gaat lerarentekort te lijf: Student binnenkort zelfstandig voor klas?

Het ministerie van Onderwijs wil voorlopig nog niet reageren op de aangekondigde staking. Een woordvoerder wijst daarentegen op de extra investering van 831 miljoen euro die het kabinet al uittrekt voor onderwijs. 'Het onderwijs is de sector die er deze kabinetsperiode het meeste bij krijgt.'