Stad

Maaltijdbezorgers veel gevaarlijker dan andere scooterrijders

9 januari 2019, 11.22 uur · Aangepast 9 januari 2019, 11.36 uur · Foto: Inter Visual Studio / Vivan Tusveld

Whatsapp

Maaltijdbezorgers rijden veel gevaarlijker dan andere scooterrijders. Uit landelijke cijfers van Veilig Verkeer Nederland (VVN) blijkt dat ze zelfs zes keer vaker schade oplopen.

Het riskante rijgedrag van de koeriers levert onveilige situaties op. Daarom roept VVN gemeenten en horecaondernemingen op om de overlast van bezorgscooters 'in te dammen'.

In sommige delen van het land gebeurt dat al. 'Door bezorgers onder meer een 'verplichte' cursus aan te bieden om hen te stimuleren hun eigen rijgedrag onder de loep te nemen', legt VVN-directeur Alphons Knuppel uit. 

Bijscholing
Ook in Amsterdam werd al vaker het plan geopperd dat maaltijdbezorgers bijscholing zouden moeten hebben. Onder meer VVD-bestuurder Paul Slettenhaar en D66 kaartten de kwestie aan. Toch kreeg de oproep nog geen gehoor. 

Lees ook: D66-raadslid wil maaltijdbezorgers terug in de schoolbanken om verkeersveiligheid

Wel werd besloten de bromfiets binnenkort van het fietspad naar de rijbaan te verplaatsen. Een maatregel die over het algemeen een gunstig effect heeft op het aantal bromfietsongevallen, meldt VVN. 

Oplossingen
De organisatie draagt nog meer oplossingen aan om de overlast van maaltijdbezorgers te verminderen. Bijvoorbeeld door de snelheid te begrenzen of meer bezorgbrommers in te zetten. 'Verder kun je bezorgers in plaats van per bezorging ook per uur betalen', stelt Knuppel voor. 

Lees ook: Sharon Dijksma: 'Minder verkeersslachtoffers door snorscooter naar rijbaan'

Volgens hem is de overstap die veel bedrijven maken naar elektrische bezorgscooters een goed moment om de veranderingen door te voeren. 'Niet in de laatste plaats omdat andere verkeersdeelnemer de elektrische scooter niet horen aankomen. Uit proeven is gebleken dat de accu’s van de bezorgscooters veel langer meegaan als de bezorgers een zuinig rijgedrag vertonen. Dat is tegelijkertijd ook goed voor de verkeersveiligheid.'

Whatsapp