Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wrakingsverzoek ADM-bewoners afgewezen: zaak gaat dinsdag verder

11 januari 2019, 11.02 uur · Aangepast 11 januari 2019, 11.18 uur

Het kort geding dat de ADM-bewoners tegen de gemeente en de staat hadden aangespannen, gaat dinsdag met dezelfde rechter verder. Een wrakingsverzoek dat de advocaat van de bewoners had ingediend is door de wrakingskamer afgewezen.

Advocaat Emil Tamas diende een wrakingsverzoek in omdat hij vond dat de rechter vooringenomen en daarmee partijdig is. Dit omdat de rechter maandag oordeelde dat de ontruiming door mocht gaan en daarmee volgens de advocaat zelf ook tegen de VN-verdragen in ging.

Lees ook: Advocaat ontruimde ADM'ers wraakt rechtbank: zaak geschorst

De rechter ontving de conceptdagvaarding vrijwel gelijktijdig met de ontruiming. Volgens de rechter werd die ontruiming toen niet stilgelegd omdat de ADM'ers niet in levensgevaar verkeerden. De wrakingskamer oordeelt nu dat de rechter daarmee niet partijdig is.

Lees ook: Zo verliep de dag van de ontruiming van het ADM-terrein

De ADM'ers spanden een kort geding aan omdat zij vinden dat de gemeente het verzoek van de VN niet naast zich neer had mogen leggen. Ze willen dat de ontruiming wordt teruggedraaid en vinden dat de staat moet opdraaien voor hun verwijderde en vernielde spullen.

De zaak gaat dinsdag om 13.30 uur verder.