Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Verbazing rondom uitspraak Rutte over 'witte wijn sippende Amsterdamse elite'

13 januari 2019, 14.18 uur · Aangepast 13 januari 2019, 16.21 uur

Er is commotie ontstaan nadat premier Mark Rutte vandaag in het programma Buitenhof liet weten 'giftig te worden' van de 'witte wijn sippende Amsterdamse' elite die alsmaar kritiek heeft op de Amerikaanse president Donald Trump.

Rutte is van mening dat de zogenaamde 'witte wijn sippende Amsterdamse elite' Trump geen kans geeft. 'Maak nou gebruik van zijn aanwezigheid op het speelveld. Hij beseft dat niet alles rondom het hoogmis van het multilateralisme goed gaat', zegt Rutte tijdens Buitenhof

De uitspraak schoot in het verkeerde keelgat bij veel Twitteraars. Zo twitterde GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting een foto van Rutte en de Russische president Vladimir Poetin waarop de mannen beiden een glas witte wijn heffen. 

Vrijdag baarde de premier ook al opzien met zijn uitspraak dat hij raddraaiers die tijdens oud en nieuw hulpverleners aanvallen 'het liefst zelf in elkaar zou willen slaan'. 

Goed ingestudeerd ‘de witte wijn sippende Amsterdamse elite’ #buitenhof pic.twitter.com/BJ49dhRnu1

— Hans Acker (@HansAckerNY) January 13, 2019

Onze @MinPres spreekt over de ‘witte elite’. Met die woorden is het direct duidelijk voor wie hij zich in onze samenleving wil inspannen.. #buitenhof #vvd #klaarermee

— Met Martijn (@MetMartijnNL) January 13, 2019

De 'witte wijn zippende Amsterdamse elite' waar Mark Rutte zo giftig om wordt bestaat grappig genoeg grotendeels uit VVD'ers.

— Rebecca (@MrsvanP) January 13, 2019

#elite pic.twitter.com/p6bdzoiIzA

— Zeeger Ernsting (@zeeger) January 13, 2019

De elite, dat zijn de Anderen. #Rutte pic.twitter.com/474uggROUM

— femke roosma (@femkeroosma) January 13, 2019