Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ombudsman presenteert resultaten Wallenonderzoek in De Balie

13 januari 2019, 14.33 uur · Aangepast 13 januari 2019, 21.25 uur

Ombudsman Arre Zuurmond presenteert vanavond in De Balie de resultaten van zijn onderzoek naar de overlastproblemen op de Wallen. Voor het onderzoek verhuisde de ombudsman tijdelijk naar het Wallengebied. Burgemeester Femke Halsema is aanwezig om op de onderzoeksresultaten te reageren.

Zuurmond sprak met meer dan honderd bewoners, professionals, ambtenaren en bestuurders. Het onderzoek richt zich op de drukte, criminaliteit, commercie en vervuiling. 'Het probleem zit dieper dan overtoerisme en prostitutie', concludeert de ombudsman.

Lees ook: Ombudsman woont tijdelijk op Wallen: 'Geschreeuw, getoeter en permanente stroom aan voorbijgangers'

'Ik heb hier vroeger gewoond als student en ik had een nog wat naïef optimistisch beeld. Ik ben toch wel geschrokken. Het is de laatste jaren wel veel heftiger geworden', zei Zuurmond eerder over zijn tijdelijke verblijf in het programma De Straten van Amsterdam. De ombudsman noemde de binnenstad in een eerder rapport een 'urban jungle waar de overheid onduldbaar afwezig is, waar het recht van de sterkste geldt'.

Lees ook: Ombudsman Arre Zuurmond: 'Amsterdam moet af van alles-kan-imago'

In het debatcentrum komen ook Wallenbewoner en jurist Marcel Dellebeke, lector Citylogistiek Walther Ploos van Amstel en journalist Jan Tromp, die onderzoek doet naar de geldstromen rondom harddrugs in de stad, aan het woord.

De presentatie is via onderstaande stream te volgen.