Start van hoofdcontent

Stad

nl

ADM'ers kraken leegstaand Fort bij Velsen

15 januari 2019, 15.04 uur · Aangepast 15 januari 2019, 21.03 uur · Foto: Google

Enkele voormalig ADM'ers hebben samen met andere krakers het Fort bij Velsen gekraakt. Hoe groot de groep ADM'ers is, is niet bekend. Lang zullen ze er vermoedelijk niet kunnen zitten: de gemeente Beverwijk en justitie willen het fort binnen twee maanden ontruimen.

Vorige week maandag werd het kunstenaarsdorp ADM door de gemeente Amsterdam ontruimd nadat het terrein 21 jaar geleden werd gekraakt. Voor de ADM'ers werd een alternatieve locatie geregeld bij de Slibvelden, maar lang niet iedereen heeft daar gebruik van gemaakt.

Creatieve plek
Zondag werd het Fort bij Velsen in gebruik genomen door zo'n vijftien tot twintig krakers, onder wie enkele oud-ADM'ers. Ze wilden het terrein op zo'n tien kilometer afstand van het ADM-terrein 'omtoveren tot een creatieve plek vol kunst', zeiden ze tegenover NH Nieuws.

Telefonisch laten de krakers weten dat er bij de groep 'enkele' ADM'ers zitten. 'We willen graag dat het terrein openbaar wordt voor iedereen, zodat we leuke dingen kunnen organiseren met en voor de buurt', zei kraker Jente. 'Het staat al veel te lang leeg.' 

Lees ook: Zo verliep de dag van de ontruiming van het ADM-terrein

Maar de gemeente Beverwijk, waar het fort onder valt, is daar bepaald niet van gediend. Vandaag heeft de officier van justitie na overleg met de gemeente besloten om het terrein binnen acht weken te ontruimen. Wel hebben de krakers nog een week te tijd om de beslissing via een kort geding aan te vechten. 

Stelling van Amsterdam
Het Fort bij Velsen behoort tot de Stelling van Amsterdam. Dat is een verdedigingslinie die vandaag de dag op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het perceel is 76.000 vierkante meter groot en staat sinds deze zomer te koop voor een prijskaartje van 7,6 miljoen euro. 

Lorenzo Derksen/Inter Visual Studio