Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Mogelijk wél molotovcocktails op ADM-terrein: 'Halsema heeft wat uit te leggen'

16 januari 2019, 08.46 uur · Aangepast 16 januari 2019, 08.58 uur

Volgens de deurwaarder zijn er wel degelijk brandbommen aangetroffen rond de ontruiming van het ADM-terrein. De gemeente en politie ontkenden dit eerder. De oppositie is geschokt.

De ontruiming van het ADM-terrein verliep vorige week zonder geweldsincidenten. Maar toen de eigenaar het terrein inspecteerde, trof hij naar eigen zeggen molotovcocktails aan. Dat zijn gevaarlijke, in elkaar geknutselde brandbommen. Ook zouden er in een donkere kelder visdraden zijn gespannen op keelhoogte.

Lees ook: Gemeente gaat onderzoek doen naar kosten ontruiming ADM-terrein

Burgemeester Femke Halsema en hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg lieten de gemeenteraad weten dat zij de strafbare feiten niet hebben geconstateerd. 'Er zijn dus helemaal geen aanwijzingen voor. Het enige wat daar is gezien is een foto in De Telegraaf, uitgereikt door de eigenaar', zei Halsema vorige week in de raad.

Bijzonder ernstig
Maar vandaag meldt De Telegraaf dat naast de eigenaar ook de deurwaarder de molotovcocktails heeft gezien. Ook stond er een gasfles open, schrijft de deurwaarder in zijn rapport. De oppositie is verbijsterd door het bericht. VVD-raadslid Marianne Poot: 'Dat een beëdigd ambtenaar de aanwezigheid van molotovcocktails bevestigt is bijzonder ernstig. Dat de burgemeester en politie het bestaan van diezelfde cocktails hebben ontkend, is net zo ernstig.'

Lees ook: Oud-bewoners ADM eisen schadevergoeding om kapotgemaakte spullen

Ook Annabel Nanninga van Forum voor Democratie wil opheldering. 'De burgemeester was of niet goed geïnformeerd, of er spreekt iemand niet de waarheid. (...) De burgemeester heeft heel wat uit te leggen, want er zijn teveel tegenstrijdige verhalen', zegt zij.

Ook DENK, het CDA en de Partij van de Ouderen willen opheldering. Volgende week is er een spoeddebat met de burgemeester, laat de VVD weten.