112

Zeven jaar cel geëist tegen Amsterdammer (44) wegens waterboarding

28 januari 2019, 21.02 uur · Aangepast 29 januari 2019, 07.39 uur

Het OM eist een celstraf van zeven jaar tegen een 44-jarige man die begin 2017 betrokken was bij een zware mishandeling. De Amsterdammer wordt ervan verdacht samen met een of twee anderen een woning in Rijswijk te hebben overvallen, waarna ze het slachtoffer van de overval martelden.

De verdachten volgden het slachtoffer op 10 februari 2017 van zijn werk naar huis, om hem daar te slaan, te schoppen en te taseren. Het slachtoffer is manager van een opslagbedrijf waar twee maanden eerder een box is leeggeroofd. In de box zouden drugs en wapens hebben gezeten. Vermoedelijk heeft het geweld van de drie verdachten te maken met deze roof.

Waterboarding
Ze gaan het huis van de man binnen en trekken een zak of trui over zijn hoofd. Na een minuut of tien komen ze erachter dat ze de bij de verkeerde hebben ingebroken, maar dat weerhoudt ze er niet van om nog een stap verder te gaan. 

Want ondanks dat ze zelfs hun excuses aanbieden aan het slachtoffer, zetten ze hem op bed en voeren ze zogenaamde 'waterboarding' bij hem uit. Het slachtoffer krijgt een doek over zijn mond die herhaaldelijk wordt overgoten met water. De man krijgt daardoor het gevoel dat hij verdrinkt. 'Een scenario dat je verwacht in films', noemt de officier van justitie het misdrijf.

Gebrek aan bewijs
De 44-jarige Amsterdammer was de eigenaar van de leeggeroofde box en wordt door het OM schuldig geacht, wat hem de eis van zeven jaar opleverde. Een andere verdachte, een 32-jarige man uit Spijkenisse, moest vandaag ook voor de rechter verschijnen. Hem pleitte het OM vrij vanwege gebrek aan bewijs.