Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Vaccinatiegraad Amsterdam onder landelijk gemiddelde

31 januari 2019, 20.39 uur · Aangepast 31 januari 2019, 22.00 uur

In Amsterdam ligt de vaccinatiegraad lager dan het landelijk gemiddelde. Ook nam het percentage gevaccineerde kinderen in Amsterdam de afgelopen jaren af.

Dit blijkt uit de beantwoording van de vragen van raadslid Dorienke de Grave-Verkerk (VVD). De vragen werden gesteld naar aanleiding van het jaarverslag van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waar uit naar voren kwam dat de landelijke vaccinatiegraad is afgenomen. 

Ook in Amsterdam is de vaccinatiegraad de afgelopen jaren afgenomen. Bovendien ligt de vaccinatiegraad voor de meeste vaccinaties tussen de 0,8 en 2,3 procent lager dan de landelijke vaccinatiegraad. In vergelijking met andere grote steden als Utrecht, Rotterdam en Den Haag is het percentage gevaccineerde zuigelingen zelfs twee tot drie procent lager. 

Kritische ouders
Het stadsbestuur geeft aan dat de afname onder andere komt door een groep kritische, veelal
hoogopgeleide ouders in Amsterdam, die het Rijksvaccinatieprogramma niet volgen. Andere ouders hebben dusdanige problemen, bijvoorbeeld financieel, dat vaccineren geen prioriteit is. Ten slotte is er veel in- en uitstroom van gezinnen in Amsterdam, waarbij niet alle kinderen en jongeren al voldoende zijn gevaccineerd.

Wel blijft de vaccinatiegraad voor de meeste ziektes boven de internationale doelstelling van negentig procent. Alleen voor hepatitis B zit Amsterdam met 89,9 procent daar net onder. Het college wil daarom ook niets weten van een vaccinatieplicht. Wel staat het college positief tegenover het idee een kinderopvang de mogelijkheid te geven kinderen zonder vaccinatie te weigeren, maar dat is juridisch nog niet mogelijk, aldus het stadsbestuur.