Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verschillende scholen geven leerlingen toestemming voor klimaatspijbelen

1 februari 2019, 17.26 uur · Foto: Wikimedia / Erik Swierstra

Nederlandse scholieren gaan 7 februari spijbelen zodat ze naar een klimaatmars in Den Haag kunnen. Uit een rondgang van AT5 blijkt dat verschillende scholen in de stad er geen probleem van maken als hun leerlingen onder schooltijd gaan actievoeren.

Onder meer het Spinoza Lyceum, het Vossius Gymnasium en het Barleaus Gymnasium geven hun leerlingen toestemming om mee te doen met de staking, mits de ouders toestemming hebben gegeven. 'Leerlingen die de serieuze intentie hebben om actie te voeren, stellen wij in de gelegenheid', zegt een medewerker van het Spinoza Lyceum.

In een brief aan de ouders vragen de scholen toestemming om hun kinderen mee te laten doen met de staking. Een ondergetekende brief van de ouders en een foto als bewijs dat je in Den Haag hebt gestaakt, is voor de scholen voldoende.

'Goed dat kinderen zich laten horen'
Wethouder Moorman van Onderwijs geeft in een reactie aan het ontzettend belangrijk te vinden dat Amsterdamse leerlingen zich hard maken om klimaatverandering tegen te gaan. 'Het is goed dat ze zich laten horen. Want dit gaat om hun toekomst.'

Toch vindt Moorman dat behalve staken er ook andere goede manieren zijn om je te laten horen. 'Juist om klimaatverandering aan te pakken hebben we hele knappe koppen nodig. Dus daarom zie ik liever leerlingen in de klas dan dat ze staken.'

Als de scholen een excursie van het klimaatspijbelen maken, heeft de gemeente geen bezwaar.