Start van hoofdcontent

Stad

nl

GroenLinks en VVD willen duidelijkheid over gekraakt café Kadoelen

1 februari 2019, 20.39 uur · Aangepast 4 februari 2019, 16.12 uur

Marianne Poot (VVD) en Zeeger Ernsting (GroenLinks) hebben vandaag raadsvragen gesteld over een gekraakt pand in Noord. In het pand aan de Landsmeerderdijk 195 zat vroeger café Kadoelen en is afgelopen zondag gekraakt. De krakers willen van het pand een café voor iedereen maken.

Afgelopen zomer kwam het pand al in het nieuws, omdat er sprake van was dat het gesloopt zou worden. Het CDA stelde destijds raadsvragen om dit te voorkomen. Het pand is namelijk een horecamonument en al sinds 1631 een horecalocatie. Stadsdeel Noord ontkende dat het pand gesloopt zou worden.

Op de activisten-nieuwssite IndyMedia melden de krakers dat ze het pand afgelopen zondag gekraakt hebben. Volgens hen staat het al sinds 2016 leeg. De projectontwikkelaar die het pand in maart 2017 kocht, zou er volgens de krakers twee luxe woningen willen bouwen. Dit werd echter afgewezen door de gemeente.

Openbaar café 
De krakers willen er een café beginnen, dat open is voor iedereen. 'Amsterdam Noord wordt immers langzaamaan een oord voor enkel elitewoningen en yuppenbarren', zo valt er te lezen. 

De politie bevestigt dat het pand gekraakt is en voegt daar aan toe dat dit al een keer eerder is gebeurd. De politie heeft de krakers gewaarschuwd dat ze er 'op eigen risico zitten', aangezien het pand op instorten staat. De eigenaar van het pand heeft inmiddels aangifte gedaan. 

Onduidelijkheid over pand
Marianne Poot lijkt zich zorgen te maken om de ontstane situatie. Het VVD-raadslid wil van het college weten wie de krakers zijn en wanneer het pand ontruimd wordt. Ook is ze benieuwd of de krakers al een horecavergunning hebben aangevraagd en of de gemeente de regels omtrent muziekgeluid en andere overlast gaat handhaven, mocht het café er komen. 

Zeger Ernsting van GroenLinks ziet de komst van de krakers aan de Landsmeerdijk positiever in. Hij is vooral benieuwd wat het college vindt van de ideëen van de krakers, aangezien zij het 'openbare karakter willen terugbrengen'. Hij ziet mogelijkheden voor het college om de krakers in het pand te laten zitten, om zo hun ideëen 'in overleg met de buurt verder vorm te geven'. Ten slotte wil hij net als Marianne Poot weten wat het huidige bestemmingsplan is van het pand.