Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Vandaag start het Jaar van Rembrandt: wat is er allemaal te doen?

2 februari 2019, 09.10 uur · Aangepast 2 februari 2019, 14.46 uur · Foto: Zelfportret Rembrandt van Rijn

Het is dit jaar 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn overleed. Zijn werk en zijn leven wordt daarom dit jaar groots gevierd. Met onder andere een festival in het Rembrandthuis, meerdere tv-series en een wedstrijd voor schilders.

Voor wie de stad uit wil: in het hele land zijn er verschillende tentoonstellingen en exposities over de in Leiden geboren grootmeester. Maar omdat de schilder het grootste deel van zijn leven in Amsterdam heeft doorgebracht gaat hier het Jaar van Rembrandt van start. 

Festival 
De opening van het Rembrandt Festival begint natuurlijk in het enige museum ter wereld dat volledig in het teken staat van de schilder: het Rembrandthuis. Rembrandt woonde en werkte bijna twintig jaar in het pand aan de Jodenbreestraat en het atelier was het centrum van zijn succes. 

Het festival is gratis toegankelijk en te bezoeken van 12.00 tot 21.00 uur. Je kunt een selfie maken die - een beetje - moet lijken op een zelfportret van de schilder, je kunt leren over zijn manier van werken en er zijn optredens van verschillende jonge kunstenaars. 

Replica
Professionele maar ook amateurschilders worden uitgenodigd werk van de meester te kopiëren. In het oude atelier aan de Jodenbreestraat mogen bezoekers de Nachtwacht naschilderen. De replica van Rembrandts allerbekendste schilderij wordt drie bij twee meter.

Als het namaken van een schilderij je net een stap te ver is; iedereen mag ook een eigen kunstwerk opsturen naar het Rijksmuseum. Vanaf 1 februari tot en met 31 maart kun je een op Rembrandt geïnspireerd werk inzenden die mogelijk komt te hangen bij de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt. Mocht het doek gekozen worden door de jury dan is het te zien vanaf 15 juli tot en met 15 september in het Rijks. 

Alles te zien
Vanaf 15 februari is de tentoonstelling Alle Rembrandts te zien in het Rijksmuseum. Een bijzondere vertoning want het museum beheert namelijk de allergrootste collectie ter wereld met werken van Rembrandt, maar omdat de verschillende tekeningen, schilderijen en etsen ontzettend kwetsbaar zijn, zijn ze nog nooit eerder tegelijkertijd te zien geweest. Nu wel dus.

Stadsarchief
Tot en met 7 april heb je in het Stadsarchief aan de Vijzelstraat ook nog de kans om een heel nieuwe kijk te krijgen op Rembrandts leven. Dankzij de nieuwe technologie 'augmented reality' kun je met een iPad documenten bekijken uit zijn leven. Volgens conservator Ludger Smit is er een logische reden waarom er zoveel bekend is over de schilder. 'Rembrandt was zo een lastpak en dat heeft ontzettend veel papierwerk opgeleverd in het archief. Daarom weten we zoveel van hem.'

Lees ook: Nieuw kijkje in het leven van Rembrandt: 'Hij was een echte lastpak' 

Ook besteden meerdere programma's op televisie aandacht aan Rembrandt. Te beginnen zondagavond om 21:20 uur: Project Rembrandt op NPO1.