Ajax met overtuigende cijfers langs VVV: 6-0

2 februari 2019, 21.42 uur · Aangepast 2 februari 2019, 21.54 uur

Ajax heeft voor het eerst sinds de winterstop een Eredivisie-wedstrijd winnend afgesloten. Thuis tegen VVV-Venlo werd het zonder al te veel moeite 6-0.

Ajax startte voor het eerst sinds anderhalve maand weer met linksback Nicolás Tagliafico in de basis. De Argentijn was hersteld van een knieblessure. Ten opzichte van de Klassieker van vorige week verdwenen Noussair Mazraoui en Lisandro Magallán uit de basis. Het duo was niet fit voor dit duel.

Achter het standbeen

Met Rasmus Kristensen op de plek van Mazraoui kreeg Ajax in de eerste helft enkele kansen, zonder grandioos te spelen. In de tiende minuut zorgde Kasper Dolberg met een fraaie poging van achter zijn standbeen bijna voor de 1-0, maar VVV-doelman Lars Unnerstall wist de bal te keren.

Ook een schot van Hakim Ziyech dat net naast ging en een schot van afstand van Kristensen recht op Unnerstall af, zorgden niet voor een voorsprong. Aan de andere kant kwam Ajax goed weg toen VVV er met twee man uit kwam tegen enkel Matthijs de Ligt van Ajax' zijde. Jay-Roy Grot speelde de situatie echter niet goed uit, waardoor de kans verkeken ging.

Benutte vrije trap

In de 35e minuut was het wel raak. Hakim Ziyech mocht even buiten het strafschopgebied van VVV aanleggen voor een vrije trap nadat hij zelf door Grot naar het gras was gewerkt. De Marokkaans international benutte de vrije trap schitterend waarmee hij Ajax op een 1-0 voorsprong zette, wat ook de ruststand was.

Na rust kwam de voorsprong nauwelijks nog in gevaar, zeker niet na de 2-0 van Dolberg in de 52e minuut. Na een puntgave assist van Donny van de Beek werkte Dolberg de bal al vallend met de buitenkant van zijn rechtervoet in de goal van VVV. De 3-0 van Dusan Tadic, een rebound op een schot van Kristensen, leek lange tijd de eindstand te worden, maar in de laatste paar minuten van de wedstrijd gaf Ajax nog eens flink gas.

Mooi slotstuk

Eerst maakte de ingevallen David Neres er 4-0 van. De eveneens ingevallen Klaas-Jan Huntelaar bracht de stand vervolgens op 5-0. Mooi slotstuk van de avond was de 6-0 van Van de Beek. Met rechts krulde hij de bal knap langs Unnerstall. Na het 4-4 gelijkspel tegen Heerenveen en de 6-2 nederlaag in de Kuip betekende het de eerste Amsterdamse Eredivisie-zege na de winterstop.

Door de overwinning is Ajax koploper PSV weer tot op twee punten genaderd. De Eindhovenaren krijgen morgen in de thuiswedstrijd met Fortuna Sittard de kans dat gat weer te vergroten tot vijf punten.