Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente: Geen cameratoezicht bij studentenwoningen in Bijlmer

5 februari 2019, 12.23 uur · Aangepast 6 februari 2019, 09.45 uur

De gemeente gaat geen cameratoezicht plaatsen bij studentenflat Spinoza in Zuidoost. Dat zegt een woordvoerder van de burgemeester tegen AT5. In plaats daarvan zal de politie met gemeentemedewerkers de omgeving controleren op veiligheid.

Studenten die in Spinoza wonen werden de afgelopen maanden opgeschrikt door meerdere incidenten. Zo werd eerder een 35-jarige vrouw in de buurt doodgestoken, is een student van haar fiets getrokken en mishandeld en werd een andere student in haar kamer geraakt door een kogel.

Lees ook: Studenten willen cameratoezicht, maar Duwo wil hen 'streetwise' maken

'Beperkt aantal camera's'
Burgemeester Halsema is eindverantwoordelijk. De gemeente vindt camera's plaatsen na deze incidenten echter een te zwaar middel. Er is volgens de woordvoerder ook maar een beperkt aantal camera's beschikbaar in de stad en er moet dus worden afgewogen op welke plekken die het hardst nodig zijn.

In plaats van camera's zullen politie en gemeentemedewerkers samen met Duwo en studenten de buurt controleren op veiligheid. Aanstaande donderdag zal een bijeenkomst worden georganiseerd zodat de studenten met beleidsmedewerkers kunnen discussiëren over andere oplossingen om de veiligheid te vergroten.

Lees ook: Angst bij internationale studenten in beschoten flat Daalwijk

'Maatregelen noodzakelijk'
Studentenunie ASVA is blij dat de zorgen van de studenten serieus genomen worden, maar is ook kritisch. Volgens ASVA-voorzitter Alba van Vliet moet het houden van een schouw de behoefte van cameratoezicht niet uitsluiten. 'Ik weet niet wat een schouw precies gaat uitwijzen. De studenten willen graag camera's en bewaking bij Spinoza, dat vinden ze fijn.'

Volgens Van Vliet moet er wel wat gebeuren om nieuwe incidenten te voorkomen. 'Het is al sinds 2016 bekend dat het onveilig is in de omgeving van Spinoza. Er moeten nu maatregelen worden genomen om die problemen op te lossen.'