Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwe petitie tegen strengere regels pleziervaart meer dan 3000 keer ondertekend

10 februari 2019, 17.03 uur · Aangepast 10 februari 2019, 18.21 uur

Duizenden mensen hebben binnen drie dagen tijd hun handtekening gezet onder de petitie 'Behoud de Amsterdamse grachten voor pleziervaart'. De initiatiefnemers willen dat de gemeente een aantal regels schrapt, die zijn aangekondigd in de nieuwe vaarnota.

De petitie werd donderdag online gezet door Stichting Pleziervaart die eind november, toen de vaarnota werd gepresenteerd, ook al kritiek uitte op de plannen. Het gaat de stichting om een specifiek aantal maatregelen die bedoeld zijn om overlast op het water aan te pakken. 

Lees ook: Strengere vaarregels in de binnenstad: Goed idee of verpest het vooral feestjes? 

Veel te ver
Zo vinden zij het verbieden van meer dan twaalf personen op een pleziervaartuig veel te ver gaan. Het beoogde vaarverbod tussen 23:00 en 07:00 noemen de initiatiefnemers een 'aanslag op het vrije verkeer van personen'.

Verder verdenkt de stichting de gemeente ervan van plan te zijn 'enkel de commerciële rondvaart ten goede te komen'. Dit omdat de strengere regels niet voor hen zullen gelden. 

Overleg
Als de huidige maatregelen in de vaarnota worden ingevoerd dit 'de vrijheid van individuen en pleziervaart inperken'. Met de petitie hoopt de stichting een overleg af te dwingen met de gemeente waarin wordt gekeken naar andere maatregelen om de overlast op het water te bestrijden.