Start van hoofdcontent

Stad

nl

Laaggeletterdheid op het werk: ‘Soms krijg ik mails die ik helemaal niet begrijp’

14 februari 2019, 15.21 uur · Aangepast 14 februari 2019, 15.37 uur

Zo’n 150.000 Amsterdammers zijn laaggeletterd. Ze hebben bijvoorbeeld moeite met lezen, schrijven, rekenen of omgaan met computers. Op het werk lopen laaggeletterden tegen problemen aan als het niet begrijpen en kunnen volgen van instructies. Dat laaggeletterdheid veel problemen oplevert ondervindt Willem dagelijks, en vooral tijdens zijn werk.

Voor AT5's Amsterdam Informeert gaat Cabaretier Jeffrey Spalburg op stap met de 24-jarige tramconducteur.

Willem is op zijn 14e vanuit Spanje naar Nederland gekomen. Hij komt nog vaak woorden tegen die hij niet helemaal begrijpt. 'Soms krijg ik emails van het GVB met omleidingen of werkzaamheden en daarin zitten soms woorden die ik niet helemaal begrijp'.

Laaggeletterdheid leren accepteren
‘Mensen die moeite hebben met lezen werken vaak onder hun niveau,’ aldus Maurice de Greef, deskundige laaggeletterdheid. Dit komt doordat ze meer tijd nodig hebben om instructies en mails te begrijpen. Ze zijn daarbij vaak bang om ontslagen te worden wanneer ze aankaarten moeite te hebben met lezen en schrijven. 'Het is goed om je taal bij te houden en bijscholing te krijgen. Eigenlijk wil ieder persoon altijd bijgeschoold worden al is dit op het werk', aldus de Greef

Amsterdams Taalakkoord
Het taalakkoord is inmiddels door 50 Amsterdamse bedrijven ondertekend. Deze bedrijven zetten zich actief in om laaggeletterdheid aan te pakken. Zo krijgt Willem een taalcursus aangeboden via uitzendbureau Olympia. 'Taal is heel erg belangrijk voor mensen om zich te ontwikkelen,' vertelt Soraya van Pinxteren van uitzendbureau Olympia. 'Wij vinden dat iedereen in staat moet zijn om betekenis uit werk te halen, dus bieden we in Amsterdam taalcursussen aan'.

Kijk hier naar meer afleveringen van Amsterdam Informeert.