Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Raad stemt in met 150 miljoen extra voor klimaatfonds

14 februari 2019, 21.03 uur

De gemeenteraad heeft ingestemd met een klimaatfonds van 150 miljoen euro. Het geld wordt gestoken in de klimaatdoelen die de stad heeft gesteld en speciaal in burgerinitiatieven.

Alle partijen, behalve Forum voor Democratie, stemden in met het plan. Er komt 25 miljoen euro per jaar extra beschikbaar. 

Verdrag van Parijs
Het fonds komt uit de koker van van wethouder Duurzaamheid Marieke van Doorninck (GroenLinks). Van Doorninck wil dat de stad zich minimaal aan het klimaatverdrag van Parijs houdt. Met het extra geld kunnen duurzame initatieven worden gestart en ondersteund. Voor die initiatieven gaat de wethouder in gesprek met Amsterdammers.

Lees ook: Honderden 'klimaatspijbelaars' lopen door stad: 'Het is veel te heet, de regering geeft geen reet'

Inwoners, organisaties en bedrijven
In die gesprekken wil ze weten wat inwoners, organisaties en bedrijven zelf willen doen en hoe de gemeente daarbij kan helpen. 'We gaan koplopers vragen om het voortouw te nemen. Dat kan bijvoorbeeld een buurt­coöperatie zijn die zonnepanelen wil in de hele straat en hulp vraagt. Met bedrijven en de haven maken we harde afspraken. Dat allemaal samen wordt de Routekaart Amster­dam Klimaatneutraal.'

Lees ook: Wethouder Duurzaamheid luidt 'noodklok' Westertoren om klimaat

Volgens Van Doorninck was er vanuit de stad veel vraag naar ondersteuning voor de burgerinitiatieven. 'Heel veel bedrijven en Amsterdammers staan te wachten tot de gemeente deze stap neemt. Ze zeggen: als jullie dit zo serieus nemen met zo'n pot geld ernaast, dan doe ik mee.'

In 2030 moet de stad 55 procent minder CO2 uitstoten. Uiteindelijk wil Amsterdam in 2050 bijna klimaatneutraal zijn.