Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zorgen over lage Amsterdamse opkomst voor prik tegen meningokokken

15 februari 2019, 08.34 uur · Aangepast 15 februari 2019, 08.47 uur · Foto: flickr.com / KOMUnews

Slechts 77 procent van de 13- en 14-jarigen Amsterdamse kinderen die uitgenodigd waren voor een vaccinatie tegen meningokokken, hebben die prik daadwerkelijk gehaald. En dat is een flink lagere score dan het landelijk gemiddelde.

In heel Nederland lag het opkomstpercentage op 86,5 procent, blijkt uit cijfers die het AD heeft opgevraagd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Er zijn grote zorgen over de lage opkomst in Amsterdam. In gebieden waar dat gemiddelde onder de 80 procent komt, is het maar de vraag is of het effect van de groepsbescherming tegen de levensgevaarlijke bacterie wel werkt.

'Kritisch tegenover inenten'
Staatssecretaris Paul Blokhuis, die gaat over het Rijksvaccinatieprogramma, vindt het zorgelijk dat er in bepaalde gebieden zo'n lage opkomst is. 'Dat kunnen potentiële brandhaarden worden. We roepen nu een team van experts bijeen om samen te gaan uitzoeken hoe we bepaalde doelgroepen beter kunnen gaan bereiken.'

Lees ook: Kinderen binnenkort ingeënt tegen nieuwe variant van meningokokken

Die zorgen worden gedeeld door meningokokkenexpert Arie van der Ende. Hij werkt voor het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis. 'In grote steden, vooral in Amsterdam, is een vrij grote groep die antroposofisch is, of kritisch staat tegenover inenten.'

Dodelijke shock
Meningokokkenziekte is een zeer ernstige infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Mensen die de ziekte oplopen vertonen verschijnselen als hersenvliesontsteking, of bloedvergiftiging. Vanuit die verschijnselen kan een shock ontstaan waar veel mensen aan overlijden. Vooral in de leeftijdsgroep 14 tot 24 jaar is de ziekte erg gevaarlijk. 28 procent van de jongeren die de ziekte kregen, is overleden.

De staatssecretaris gaat de gebieden met een lage opkomst bezoeken. Ook de GGD en het RIVM worden samen met de gemeente ingeschakeld om de problemen op te lossen.