Start van hoofdcontent

112

nl

Tot 16 jaar cel voor daders dodelijke flatbrand Diemen

15 februari 2019, 13.30 uur · Aangepast 15 februari 2019, 15.38 uur · Foto: HFV Photo Services

De twee mannen en de vrouw die verantwoordelijk zijn voor een brand in een flat in Diemen zijn zojuist tot 14, 15 en 16 jaar cel veroordeeld. Bij de brand kwam de 27-jarige David Swart om het leven.

Simona I. heeft 16 jaar gekregen, haar broer Gilermo I. 14 jaar. Ook Rachied V. is veroordeeld. Hij heeft 15 jaar gekregen. Voor de rechtbank woog het zwaar mee dat de verdachten hebben gespeeld met mensenlevens. 'Ze hadden kunnen voorzien dat er gewonden of zelfs doden zouden kunnen vallen. Het is voor de rechtbank onbegrijpelijk dat de verdachten zulke risico's hebben genomen.'

Ook V. schuldig
Simona I. en haar broer Gilermo hadden tijdens het proces al schuld bekend, maar Rachied V. heeft altijd ontkend dat hij betrokken is geweest bij de brand. De rechter vindt echter dat er genoeg belastend materiaal is tegen hem, omdat hij is herkend nadat de zaak behandeld is in Opsporing Verzocht en omdat hij een brandwond op zijn voet had. V. claimde zelf dat dat door een scooterongeluk kwam. 

Gerald Roethof, de advocaat van V., heeft laten weten dat zijn cliënt in beroep gaat tegen het besluit van de rechtbank. 

Lees ook: Verdachte flatbrand Diemen verklaart: 'Ik heb veel schulden. Het ging om geld'

De woning die juli 2017 in brand werd gestoken was die van Simona I. 'Ik was mij niet bewust van de gevaren omdat ik werd benaderd door mensen die zeiden het al elf keer te hebben gedaan. Ik heb veel schulden. Het ging om geld', zo vertelde I. tijdens de rechtszaak. 

Anonieme tipgever
Al snel na de brand kwam de politie I. en haar broer op het spoor. Tijdens de brand werd de politie al getipt door een anonieme tipgever. Deze meldde dat er brand zou worden gesticht ergens in een studentenflat in Diemen en dat het om geld zou gaan. De ex-schoonzus van I. bleek achteraf de tipgever te zijn geweest.

Lees ook: OM eist tot 18 jaar cel tegen verdachten fatale flatbrand Diemen

Uren na de brand werd Swart dood gevonden op de twaalfde verdieping van de flat. Hij was door verstikking om het leven gekomen. De vriendin van Swart, die ook in de flat aanwezig was, raakte zwaargewond.