Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gigantische broedplaats in Zaandam moet 'een soort nieuwe NDSM' worden

17 februari 2019, 15.30 uur · Aangepast 17 februari 2019, 15.40 uur

Nu er in Amsterdam minder plek beschikbaar is voor culturele en creatieve broedplaatsen, verplaatsen deze vaker naar nét buiten de stad. Zo zit In Halfweg sinds vorig jaar broedplaats Bogotá en in Zaandam wordt momenteel hard gewerkt aan 'maakgemeenschap De Hoop'. 

De Hoop komt in de oude kartonfabriek, net over de grens in Zaandam en zal daar zeven jaar zitten. Initiatiefnemer Cyril Stom: 'De mensen die aan de overkant wonen, wonen nog in Amsterdam. Die hebben een 020-nummer. Met dit project, van zo'n dertienduizend vierkante meter, willen we eigenlijk een soort nieuwe NDSM bouwen. 

2500 houten panelen
In de loods komen 140 ateliers te staan, die gehuurd gaan worden door onder andere meubelmakers, yogadocenten en muzikanten. Om die ruimtes te maken, worden 2500 houten panelen gemaakt, die over een paar jaar weer mee verhuisd kunnen worden. 'Die panelen kunnen straks met twee schroeven weer uit elkaar en op de vrachtwagen mee. Duurzaamheid is heel belangrijk, we proberen niks achter te laten', zegt Stom.

Lees ook: Broedplaats met restaurant in voormalig Blijburg bijna open

Een team van twaalf bouwers moet er de komende tijd voor zorgen dat de broedplaats in juli open kan. Iedere maand is er een open dag voor geïnteresseerden die mogelijk een atelier willen huren.

Lees ook: GroenLinks: 24-uursopvang belangrijker dan broedplaats voor kunstenaars