Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Landelijke helmplicht voor snorfietsers laat nog op zich wachten

18 februari 2019, 19.31 uur

In Amsterdam moeten snorfietsers per 8 april binnen de ring met een helm op de rijbaan op, maar buiten de stadsgrenzen blijft een helm voorlopig niet verplicht. Minister Van Nieuwenhuizen schrijft aan de Tweede Kamer dat de wetswijziging die daarvoor nodig is zeker negen tot twaalf maanden duurt.

Dat schrijft de NOS. Onlangs nam de Tweede Kamer een motie aan waarin werd gevraagd om een landelijke helmplicht voor snorfietsers. Ook werd de minister gevraagd om na te gaan denken over een snelle invoering van de motie. Van Nieuwenhuizen laat echter weten dat zorgvuldigheid tijd kost.

Neveneffecten
Eerst moet er een onderzoek gedaan worden naar de neveneffecten van een landelijke helmplicht. Gaan mensen kiezen voor een andere vorm van vervoer en zo ja, welke? Ook moet worden onderbouwd waarom de helmplicht wel voor snorfietsers gaat gelden, terwijl je op een (elektrische) fiets net zo snel gaat en geen helm op hoeft. Tevens wil de minister weten of de maatregel wel te handhaven is.

Lees ook: Overheid geeft groen licht: snorfietsers begin 2019 met helm op naar de rijbaan

Wetswijziging
Ook als de wetswijziging eenmaal is doorgevoerd, zal de helmplicht niet direct ingaan. Van Nieuwenhuizen vindt dat een redelijke overgangsperiode nodig is, omdat de circa 700.000 snorfietsbestuurders in het land wel de gelegenheid moeten hebben om een helm te kopen.

De landelijke helmplicht staat los van de helmplicht die per 8 april in Amsterdam gaat gelden.