Start van hoofdcontent

Stad

nl

Schoolplein op het dak, een glijbaan in de aula; leerlingen helpen met ontwerpen school

19 februari 2019, 15.17 uur · Aangepast 19 februari 2019, 15.40 uur

Hoe zou de ideale school eruit zien als je die vanaf nul mag ontwerpen? Leerlingen en leraren van het Hyperion Lyceum in Amsterdam Noord kregen deze kans. Het resultaat; een glijbaan in de aula en een schoolplein op het dak. AT5's Bouw Woon Leef nam een kijkje.

De moderne school heeft geen schoolplein, maar verschillende terrassen met open ruimtes. In zogeheten 'studielabs' krijgen leerlingen les in open lokalen met meerdere klassen tegelijk. Dat is voor de leerlingen én de leraren even wennen. Je moet bijvoorbeeld stiller werken omdat er meerdere klassen in één lab werken.

Volgens docent Dennis Goedbloed van het Hyperion Lyceum in Amsterdam-Noord is het een ontwikkelproces: ‘We kijken nu ook echt naar wat werkt en wat zijn de volgende stappen die we moeten doen.'


Glijbaan
Nieuwe scholen vragen om een ander ontwerp dan dertig jaar geleden toen de scholen vooral ingericht waren op klassikaal onderwijs. Tegenwoordig zijn er veel meer verschillende vormen van onderwijs te vinden. Soms zelfs onder één dak. Dat vraagt om een andere aanpak.

Het Hyperion Lyceum in heeft in de ontwerpfase niet alleen gekeken naar de eisen van deze tijd, maar ook de leerlingen betrokken in het ontwerpproces. Het gebouw in Overhoeks is inmiddels een half jaar in gebruik. Eyecather is de glijbaan midden in de school. Opvallend genoeg was juist die glijbaan het idee van de leraren.

Inspiratie
Om inspiratie op te doen voor het ontwerp van het schoolgebouw zijn docenten en leerlingen op bezoek geweest bij andere scholen. Docent Dennis Goedbloed: 'We hebben gekeken hoe de schoolgebouwen zijn aangepast aan het onderwijsconcept dat ze daar bieden.' Architect Ector Hoogstad heeft de wensenlijst vertaald in het nieuwe ontwerp.

Meer Bouw Woon Leef?
Kijk naar meer video's over bouwen, wonen en leven in Amsterdam op de YouTubepagina van Bouw Woon Leef.