Start van hoofdcontent

Stad

nl

Petitie tegen strengere regels pleziervaart ruim 10.000 keer getekend

22 februari 2019, 09.11 uur · Aangepast 22 februari 2019, 09.34 uur

Al meer dan 10.000 mensen hebben de petitie 'Behoud de Amsterdamse grachten voor pleziervaart' ondertekend. De initiatiefnemers willen dat de gemeente een aantal nieuwe regels voor de pleziervaart schrapt.

Stichting Pleziervaart zette enkele weken geleden de petitie online en kan sindsdien op veel steun rekenen. Meer mensen blijken kritiek te hebben op de nieuwe vaarnota, die eind november gepresenteerd werd.

Aanslag op het vrije verkeer
Enkele aangescherpte regels zouden volgens hen overdreven zijn. Zo vinden zij het verbieden van meer dan twaalf personen op een pleziervaartuig veel te ver gaan. Het beoogde vaarverbod tussen 23:00 en 07:00 noemen de initiatiefnemers een 'aanslag op het vrije verkeer van personen'.

Lees ook: Strengere vaarregels in de binnenstad: Goed idee of verpest het vooral feestjes?

Verder verdenkt de stichting de gemeente ervan van plan te zijn 'enkel de commerciële rondvaart ten goede te komen'. Dit omdat de strengere regels niet voor hen zullen gelden. 

Goeden en kwaden
De stichting zegt in gesprek te willen gaan met de gemeente. Daarbij zouden de partijen gezamenlijk moeten kijken of er andere maatregelen mogelijk zijn voor het bestrijden van overlast, 'die niet de vrijheid van individuen en de pleziervaart inperken'. 'Laat de goeden niet lijden onder de kwaden', aldus Stichting Pleziervaart.