112

Joods Wereldcongres roept ADO Den Haag op daders bekladdingen te straffen

22 februari 2019, 22.14 uur

Whatsapp

Het Joods Wereldcongres (WJC) hoopt dat ADO Den Haag maatregelen neemt tegen de daders van de anti-Joodse leuzen in de stad. Volgens de internationale federatie is er in heel Europa steeds meer sprake van antisemitisme, racisme, discriminatie en xenofobie.

Het WJC vindt dat ADO Den Haag met duidelijke acties tegen de daders moet aantonen dat de bekladdingen ontoelaatbaar zijn. 'We waarderen ten zeerste dat de club onmiddellijk dit gedrag veroordeeld', stelt het WJC.

Lees ook: Burgemeester Halsema doet aangifte van bekladdingen

Dat de bekladdingen naar alle waarschijnlijkheid het werk is van voetbalfans, is volgens de federatie alleen maar verontrustender. 'Zij hebben schaamteloos en in hun onwetendheid uit het oog verloren dat kameraadschap de geest van de sport is.'

De Dokwerker
Afgelopen nacht werd onder meer De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein beklad. De linkeronderarm en de linkerheup van het beeld, dat er staat ter nagedachtenis van de Februaristaking, zaten onder het verf. Ook werden op meerdere plekken in de stad hakenkruizen aangebracht.

Het WJC hoopt verder dat ADO Den Haag wil meedenken hoe educatie zou kunnen bijdragen aan het terugdringen van xenofobie en haat. 'Onderwijs is de sleutel om dit gedrag te elimineren', aldus de federatie 

Whatsapp