Start van hoofdcontent

Stad

nl

Meldpunt voor studenten geopend na reeks geweldsincidenten op Spinozacampus

23 februari 2019, 16.39 uur · Aangepast 23 februari 2019, 16.52 uur

Studentenunie ASVA heeft vandaag het Meldpunt Onveilig Wonen geopend, waar studenten onveilige situaties op en rond campussen kunnen rapporteren. Aanleiding hiervoor is een serie incidenten bij de studentenflat Daalwijk in Zuidoost.

Bewoners van de flat, voornamelijk internationale studenten, voelen zich daar al maanden onveilig. Vlakbij de campus werd onlangs een 35-jarige vrouw van haar fiets getrokken en mishandeld. In november werd een studente geraakt door een verdwaalde kogel toen zij in haar kamer zat te Netflixen. 

Lees ook: Kogel raakte hoofd van Netflixende studente (23) in flat Daalwijk

ASVA wil met dit meldpunt aankaarten hoe groot het probleem is en op welke plekken in de stad dit nog meer speelt. 'Elke student in Amsterdam moet veilig zijn in haar woning. Wij krijgen steeds meer signalen dat dit momenteel niet het geval is', zegt voorzitter Alba van Vliet. 

Gegrepen bij het washok
Begin deze maand besloot huisvester Duwo 's nachts bewakers in te zetten op de campus. Enkele studenten schetsten toen tegen AT5 de ernst van de situatie. 'Laatst is hier een meisje bij het washok gegrepen. Ze werd om 02.00 uur van achteren door een onbekende man bij haar mond gegrepen', vertelden zij. 

Lees ook: Duwo zet bewakers in tegen onveiligheid studentenflat Daalwijk

Echte oplossingen

Met de meldingen die binnenkomen wil de studentenunie onder meer de gemeente, woningcorporaties en de politie aansporen met oplossingen te komen voor het probleem. Van Vliet: 'Ze blijven allemaal naar elkaar wijzen, maar komen niet met echte oplossingen. Het lijkt alsof zij dit probleem niet serieus nemen.'

Het meldpunt is al een keer eerder geopend in 2016. De 52 meldingen die toen binnenkwamen leidden ertoe dat er op verschillende locaties camera's werden opgehangen en de straatverlichting werd verbeterd.

Lees ook: Bewoners Spinozacampus doodsbang na inbraken en overval