Start van hoofdcontent

Stad

nl

Droge Voeten maakt de stad regenbestendig vanuit de greppel

26 februari 2019, 13.00 uur · Aangepast 26 februari 2019, 13.16 uur

Presentator Pieter Hulst zoekt in het programma Droge Voeten uit waarom we op 20 maart moeten stemmen voor de Waterschapsverkiezingen. In deze nieuwe aflevering staat hij met Daniel Goedbloed van Amsterdam Rainproof in een greppel op de Kop Zuidas.

In de nieuwe woonwijk op de Kop Zuidas is de allereerste watervertragende groenstrook in Nederland aangelegd. Volgens Goedbloed een mooi voorbeeld van hoe je op een andere manier om kan gaan met regenwater.

Regenbestendig Amsterdam
De groenstrook ligt ongeveer 35 centimeter lager dan de rest van de straat en hierdoor stroomt het regenwater van de straat en de daken de greppel in. Het water wordt tijdelijk opgevangen, maximaal 24 uur, waarna het infiltreert in de bodem. De groenstrook ontlast hiermee het hemelwaterriool. 'Als de greppel er niet lag en het echt hard regent, dan staat het water op straat', vertelt Goedbloed. 

Sinds de heftige regenbui van 28 juli 2014 is er meer aandacht gekomen voor het regenbestendig maken van de stad. Het project Amsterdam Rainproof van Waternet helpt daarbij door allerlei initiatieven aan elkaar te koppelen. Met als doel dat de stad uiteindelijk in 2030 regenbestendig is. 

Op AT5.nl/drogevoeten kun je Pieter volgen in zijn zoektocht naar wat het waterschap allemaal doet. Wat doet de Stenen Beer in Muiden, wat zit er onder het Jonas Daniël Meijerplein en waarvoor dient het luik op de Nieuwmarkt? Daarnaast zijn de afleveringen vanaf vandaag op televisie te zien.