Start van hoofdcontent

Stad

nl

Raad van State: Heineken Hoek mag hotel worden

27 februari 2019, 12.09 uur · Foto: MVSA Architects

Op de plek van de Heineken Hoek mag definitief een hotel komen. Dat heeft Raad van State (RvS) vandaag bepaald.

De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) ging in hoger beroep nadat de gemeente toch een vergunning had afgegeven voor de komst van een café en hotel op de Heineken Hoek. In 2017 had de bestuursrechter de vergunningen ongeldig verklaard.

Lees ook: Ondanks weerstand opnieuw vergunning voor bouw Heineken Hoek

Het hotel moet aan het Kleine-Gartmanplantsoen komen, op het perceel van het Leidseplein. De initiatiefnemers van het hotel willen in het pand horecagelegenheden in de kelder, de begane grond en op de eerste verdieping. Verder zullen er 36 hotelkamers moeten komen op de bovenliggende verdiepingen. 

Plannen nieuw hotel
De VVAB waren faliekant tegen de plannen van een nieuw hotel in de binnenstad. Het college kreeg echter alsnog groen licht van de rechtbank, nadat zij hadden aangetoond dat het hotelinitiatief aan de voorwaarden voldoet van het Hotelbeleid.

Lees ook: Rechter zet streep door nieuwbouw Heineken Hoek

De RvS is wel kritisch over de sloopvergunning van het bouwwerk. Het uitgangspunt is dat het pand grotendeel behouden blijft. De sloopvergunning wordt alleen verleend als het behouden van het pand niet mogelijk is.