Start van hoofdcontent

Stad

nl

Droge Voeten in de Stenen Beer in Muiden

28 februari 2019, 13.15 uur · Aangepast 28 februari 2019, 15.30 uur

Presentator Pieter Hulst zoekt in het programma Droge Voeten uit waarom we op 20 maart moeten stemmen voor de Waterschapsverkiezingen. In deze nieuwe aflevering gaat hij met droogtecoördinator Martine Lodewijk in de Stenen Beer in Muiden.

Vroeger werd de Stenen Beer gebruikt om de vijand op afstand te houden. Met de dam kon men namelijk de polder ten oosten van Muiden onder water te zetten. Tegenwoordig wordt de beer gebruikt om het water van het IJmeer de Naardertrekvaart in te laten. 

Effecten klimaatverandering
Afgelopen zomer was door een lange periode van extreme droogte de waterstand van IJmeer zo laag dat er juist water terug het meer in stroomde. Dit was niet de bedoeling en daarom werden er extra noodpompen geplaatst bij de Stenen Beer en ook bij de Groote Zeesluis in het centrum. 

De pompen waren voldoende om dit tijdelijk op te lossen maar door de effecten van klimaatverandering moet het Waterschap nu al denken aan permanente pompen. 'Ook al is het koud, we zijn nu al aan het kijken wat we kunnen doen om beter voorbereid te zijn voor de volgende zomer. En de jaren daarna', vertelt Martine Lodewijk, droogtecoördinator bij Waternet. 

Op AT5.nl/drogevoeten kun je Pieter volgen in zijn zoektocht naar wat het waterschap allemaal doet. Wat doet de Stenen Beer in Muiden, wat zit er onder het Jonas Daniël Meijerplein en waarvoor dient het luik op de Nieuwmarkt? Daarnaast zijn de afleveringen op televisie te zien.