Politiek

NL
V

Burgemeester onderzoekt verbod op nachtelijke pubcrawls op Wallen

28 februari 2019, 21.10 uur · Aangepast 28 februari 2019, 21.30 uur

Burgemeester Femke Halsema wil kijken of het mogelijk is om pubcrawls onder rondleidingen te laten vallen. Als dit zo is, dan zouden die vanaf 1 april na 19.00 uur verboden zijn.

Vanaf die datum wordt er namelijk een nieuw verbod ingevoerd voor rondleidingen op de Wallen na 19.00 uur. Andere regels waar rondleidingen in de stad aan moeten voldoen is dat ze uit niet meer dan twintig mensen mogen bestaan. Ook zijn alcohol- en drugsgebruik verboden tijdens rondleidingen.

Burgemeester Halsema zei tijdens de raadscommissie Algemene Zaken dat de vraag of een pubcrawl - een ordinaire kroegentocht eigenlijk - kan worden gezien als rondleiding, nu bij de rechter ligt. Een ondernemer is naar de rechter gegaan, omdat hij niet wil dat pubcrawls onder rondleidingen vallen. Wanneer daar uitsluitsel over wordt verwacht, is niet bekend.

De kroegentochten kwamen ter sprake tijdens een debat over de drukte in de binnenstad en op de Wallen. Mensen die meedoen aan een pubcrawl betalen een vast bedrag en krijgen tijdens een tocht langs de kroegen in de stad gratis drankjes. Dit zorgt vaak voor grote overlast op de Wallen.