Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Amsterdams gamebedrijf verkoopt ruim tien miljoen exemplaren Horizon Zero Dawn

1 maart 2019, 14.41 uur · Aangepast 13 maart 2019, 13.10 uur

Het Amsterdamse bedrijf Guerilla Games heeft wereldwijd meer dan tien miljoen exemplaren verkocht van het computerspel Horizon Zero Dawn. Dit spel werd twee jaar geleden op de markt gebracht door de game-ontwikkelaar en ontvangt nog dagelijks berichten met waardering van gebruikers.

'We zijn diep geroerd door de enorme hoeveelheden fan-creaties die online zijn gepost en de brieven die jullie ons hebben gestuurd, waarin jullie je favoriete momenten hebben gedeeld', schrijft de directeur van het Amsterdamse bedrijf op de site van Playstation.

Twee jaar geleden spraken we met Hermen Hulst, directeur van Guerilla Games, toen hij Horizon Zero Dawn net had uitgebracht. 'We mogen van Playstation maken wat we willen', vertelde Hulst in 2017. 'We zagen een gat in de markt.'

Bijzonder aan het spel is dat alle geluiden speciaal voor de game zijn ingesproken door mensen. Bijvoorbeeld wanneer er een baby geboren wordt; dit is opgenomen door de drie maanden oude dochter van Guerilla's Music Supervisor/Senior Designer Lucas van Tol. Dit geldt niet alleen voor personages in het spel, maar ook voor de geluiden van dieren. Het geluid dat in de game afkomstig is van vogels bestaat bijvoorbeeld uit audiomateriaal van 750 opgenomen geluiden van vogels die samen gemixt zijn tot één uniek geluid.

Lees ook: Amsterdamse game is wereldwijde hit: 'Heel erg lang zitten pielen aan de glintstering van de sneeuw'

Voordat Horizon Zero Dawn uitkwam ontwikkelde Hulst een ander spel, zeer bekend onder gamers, genaamd Killzone. In 2005 kwam het Amsterdamse bedrijf verkocht aan Playstation, maar ze mochten wel blijven opereren als atonoom bedrijf.

Het ontwikkelen van het spel heeft meer dan 45 miljoen euro gekost en dat blijkt dus een groot succes.