Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Activisten plaatsen 'opvolger I Amsterdam' op Museumplein

2 maart 2019, 16.15 uur · Aangepast 2 maart 2019, 17.01 uur

De Partij voor de Dieren heeft vanmiddag samen met een aantal klimaatactivisten grote letters van zwerfafval op het Museumplein geplaatst.

Volgens de politieke partij zijn de letters 'We Planet' een opvolger van I Amsterdam bij het Rijksmuseum. Die letterset werd begin december weggehaald, onder meer omdat het een symbool voor massatoerisme zou zijn. 

Lees ook: Beelden: I Amsterdam-letters binnen kwartier verwijderd

De Partij voor de Dieren had bewoners van de stad opgeroepen om zwerfafval uit hun eigen buurt mee te nemen en de letters daarmee te komen vullen. De partij wil hiermee namelijk duidelijk maken dat er statiegeld voor kleine flesjes en blikjes moet worden ingevoerd. Ook medewerkers van de Dierenambulance hadden zakken met zwerfafval meegenomen. 

'We moeten echt afstand nemen van de wegwerpcultuur', zei Tweede Kamerlid Lammert van Raan. 'Voor onszelf, maar vooral ook voor dieren en toekomstige generaties, die buiten hun schuld de dupe worden van onze rotzooi.'

Lees ook: Troep in Osdorp: 'Al vreet je jezelf een ongeluk, gooi je afval weg'

De letters zijn inmiddels weer weggehaald, er was namelijk geen toestemming van de gemeente om ze voor langere tijd te laten staan.