Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amstelveners en tramspotters nemen afscheid van lijn 51

2 maart 2019, 21.00 uur · Aangepast 3 maart 2019, 14.21 uur

Het is zo ver: de beroemde en beruchte lijn 51 tuft nog een paar keer heen en weer tussen Zuid en Amstelveen, maar vanaf morgen wordt hij de komende twee jaar vervangen door een bus. Een dag van gemengde gevoelens voor velen.

Langs het spoor liepen de reacties uiteen. 'De 51 is een soort reddingslijn.' aldus een omwonende. 'Vooral voor de kinderen, het is een leuke rit voor ze.'. Een andere reiziger erkent dat de lijn toch wel aan vernieuwing toe was: 'Als ik het materiaal bekijk, denk ik: het is ook wel prima dat het de laatste rit is.'

Lees ook: Lijn 51 vanaf maart niet meer naar Amstelveen: zorgen over bereikbaarheid

Slaat haltes over
Buslijn 55 vervangt de metrolijn de komende twee jaar, hierover zijn echter veel zorgen. De bus gaat niet zo ver Amstelveen in als de sneltram die hij vervangt, en hij slaat een groot deel van de haltes over. 

Het verdwijnen van de lijn riep ook enthousiasme op, uit een heel andere hoek. Wie vandaag de metro naar Amstelveen nam, zag bij meerdere stations mannen met regenjassen en camera's staan: de tramspotters. Ze waren uit heinde en verre gekomen om de laatste, knarsende en piepende, adem van de 51 vast te leggen.

Lees ook: Hoge rituitval op lijn 51 levert het GVB flinke rekening op

Historische dag
'Ik ben de laatste foto's aan het maken van de sneltram nu het nog kan, hier in Amstelveen', zei een tramspotter bij halte Gondel. 'Het is toch een historische dag!'

Superfans kunnen vanavond tijdens de laatste rit mee van Zuid naar Centraal onder het genot van een Frans jazztrio, 'candygirls' en een polaroid-fotograaf. Half twaalf bij Zuid, wees op tijd want er is (hopelijk) geen vertraging.