Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vooroordelen ontkrachten bij Women's March: 'Mannen huilen ook gewoon'

9 maart 2019, 17.35 uur · Aangepast 9 maart 2019, 19.20 uur

Tienduizenden demonstranten liepen vandaag mee met de Women's March om op te komen voor vrouwenrechten. 'Ik wil de stereotyperingen tussen man en vrouw ontkrachten', zegt een van de demonstranten. 'Want mannen huilen ook gewoon.'

De opkomst was veel groter dan verwacht. Rond half een vanmiddag vulde de Dam zich met duizenden demonstranten. Zij demonstreerden voor een 'onbeschaamd feministisch, anti-racistisch en inclusief' 2019.

Het plein was bezaaid met borden waar leuzen opstonden als: 'Aan de bak met je feminisme' en 'I think your sexist jokes are boring'. 

Lees ook: 'Onbeschaamd feministische' Women's March in centrum 

De mars begon op de Dam en eindigde op het Museumplein. Daar stond een podium klaar voor zeven sprekers. Het thema dit jaar was 'all opression is connected'. De organisatie had zo'n vierduizend demonstranten verwacht. Maar uiteindelijk liepen er ruim tienduizend mensen mee. 

'De mars was om een 'message' uit de dragen aan iedereen. Want we hebben er genoeg van', zegt Tessel ten Zweege, een van de organisatoren. 

De mars stond niet alleen voor vrouwen maar voor iedereen die te maken heeft met onderdrukking. 'Ik sta hier voor gelijkheid voor iedereen. Man of vrouw. Iedereen hoort er bij', zegt een demonstrant. 

Lees ook: 20.000 deelnemers lopen Women's March voor 'verdraagzaamheid'

Dit is de tweede keer dat de Women's March wordt georganiseerd. In 2017 was de eerste mars in Amsterdam.