Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente biedt Museumtramlijn nieuwe, kleinere plek op Havenstraatterrein

11 maart 2019, 19.40 uur

De gemeente is bereid een loods van vijfhonderd vierkante meter de bouwen voor de historische Museumtramlijn. Maar daarmee lijkt er nog geen oplossing te zijn voor het behoud van de tientallen historische trams. De tramorganisaties vinden de loods namelijk te klein.

De tramorganisaties EMA, RETM en AVM zijn al lange tijd in gesprek met de gemeente over het behoud van de historische trams in de stad. Toen de plannen voor nieuwbouw op het Havenstraatterrein bekend werden, was er bij hun meteen de vraag: waar moeten de tientallen historische trams naartoe?  

Lees ook: Einde dreigt voor historische trams: 'Als de bulldozers komen ga ik ervoor liggen'

Vijfhonderd woningen
Een klein jaar geleden vreesde Max de Meij van stichting EMA nog het ergste, nadat bekend werd dat de Museumtramlijn niet voorkwam in de toekomstplannen van de gemeente voor het Havenstraatterrein. Op het terrein in Zuid worden de komende jaren zo'n vijfhonderd woningen gebouwd.

Verhuizen naar een nieuwe plek zit er volgens De Meij ook niet in. Het zou onmogelijk zijn om een nieuwe loods te vinden voor alle vijftig historische trams die in de oude loods staan. 

De Meij: 'Niemand weet waar al deze trams heen moeten. Het is heel wrang dat je met je cultureel erfgoed op straat wordt gezet. Dat zou toch heel gek zijn?', zei hij toen. 

Meerjarenplan
Maar de gemeente bleek wel degelijk bereid om te tramorganisaties te helpen, mits zij met een goed 'meerjarenplan' zouden komen. Dit bedrijfsplan kwam er en is de afgelopen weken uitvoerig besproken. 

Lees ook: Gemeente bereid historische tramlijn te helpen 'als er meerjarenplan komt'

Wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling Marieke van Doorninck en stadsdeelvoorzitter in Zuid Sebastiaan Capel laten in een brief aan de gemeenteraad en de stadsdeelcommissie weten nog niet overtuigd te zijn van het plan. Toch willen zij met dit voorstel de impasse met de tramorganisaties doorbreken, omdat zij 'ook de waarde zien van een terugkeer van de tramorganisaties op het Havenstraatterrein'. Het meerjarenplan moet later nog wel worden goedgekeurd. 

Te klein
De nieuwe loods zal vijfhonderd vierkante meter groot worden, voldoen aan alle eisen omtrent geluidsoverlast en trillingen voor de omliggende nieuwbouwwoningen en zal worden aangesloten op het tramnet van de stad. 

Toch wordt dit voorstel door de tramorganisaties niet met open armen ontvangen. Vijfhonderd vierkante meter vinden zij te weinig en zeggen er minimaal zevenhonderdvijftig nodig te hebben. 

De gemeente geeft aan nog niet de kans te hebben gehad naar deze mogelijkheid te kijken, maar wil hoe dan ook eerst een solide bedrijfsplan zien. Ook daarbij zegt de gemeente te willen helpen door externe ondersteuning te bieden.