Politiek

Grote Amerikaanse 'durfkapitalist' koopt massaal Amsterdamse huurpanden op

12 maart 2019, 14.38 uur · Aangepast 12 maart 2019, 19.40 uur · Foto: Ingrid789

Whatsapp

Investeerder Blackstone heeft via verschillende particuliere makelaars al minstens 200 miljoen euro uitgegeven aan het opkopen van huurpanden in Amsterdam en Rotterdam.

De Blackstone Group is de grootste vastgoedinvesteerders ter wereld, met onder meer de Hilton-hotels en Centerparks-vakantieparken onder z'n vleugels. Het bedrijf heeft een omzet van vele miljarden. Ceo Stephen Schwarzman kwam eerder dit jaar in het nieuws door zijn jaarsalaris van 786 miljoen dollar. De panden waarvan al bekend is dat ze naar Blackstone gaan, liggen voornamelijk in de binnenstad. Ook is Blackstone inmiddels eigenaar van een rijtje van negen huizen in stadsdeel West.

'Bizarre ontwikkeling'
Het is een onverwachte stap van Blackstone, volgens het FD. Dit soort investeringen lopen normaliter via woningcorporaties of institutionele beleggers, maar Blackstone kocht de huurwoningen via verschillende Amsterdamse makelaars.

SP-fractievoorzitter Erik Flentge noemt de aanschaf een 'bizarre ontwikkeling'. Volgens hem toont het dat mega-investeerders ervan uitgaan dat de rek er bij de huur- en huizenprijzen nog niet uit is. 'Woningen zijn voor het grote geld handelswaar.'

Naïef
Het is niet zeker dat deze koop zal uitlopen op speculatie. Een betrokkene bij de transactie laat weten aan het FD dat Blackstone juist een 'strategische langetermijninvestering' wil doen, om de groeiende vraag naar huurhuizen tegemoet te komen. Ook zou er juist geïnvesteerd worden in het onderhouden van de panden.

Flentge gelooft niet dat de Amerikaanse firma moeite gaat doen om de huren in toom te houden: 'Als zij iets voor de huurmarkt willen betekenen, kunnen ze de huren laag houden. Maar een durfkapitalist zoekt maximale winst. Daar moeten we niet naïef over zijn.'

Whatsapp