Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Barcelona, Juventus of toch Liverpool. Wie moet Ajax morgen loten?

14 maart 2019, 11.07 uur · Aangepast 14 maart 2019, 12.03 uur

Morgen gaat om 12.00 het balletje van Ajax in de koker tijdens de loting voor de kwartfinales van de Champions League. Maar waar moeten wij als supporters op hopen. Een grootmacht als Barcelona of Manchester City? Of heeft Ajax meer kans tegen FC Porto? AT5 zet de mogelijke tegenstanders op een rij.

Manchester United
Met deze tegenstander heeft Ajax nog een appeltje te schillen. Twee jaar geleden was het United van José Mourinho een maatje te groot in de finale van de Europa League. Na een waanzinnige serie, waarin onder andere Schalke 04 en Olympique Lyon aan de zegekar werden gebonden, ging Ajax in Stockholm kansloos met 2-0 ten onder.

Lees ook: Ajax verliest, toch feesten in de stad

Dat was meteen het laatste succes van Mourinho in Manchester. Na een reeks teleurstellende resultaten werd hij in december ontslagen. Ole Gunnar Solskjaer werd aangesteld als zijn vervanger. Sindsdien verloor United in achttien wedstrijden alleen nog maar van Paris Saint Germain en Arsenal. 

Manchester City
Aan stadgenoot City heeft Ajax betere herinneringen. In de poule des doods met Borussia Dortmund (dat jaar verliezend finalist), Real Madrid en City werd Ajax in het seizoen 2011-12 knap derde door vier punten te halen tegen de Engelsen. Uit was het 2-2 en thuis werd er zelfs met 3-1 gewonnen door goals van Siem de Jong, Niklas Moisander en Christian Eriksen.  

Tottenham Hotspur
Op dit moment kennen Ajacieden Tottenham vooral van alle transfers van Ajax-spelers naar de club. Jan Vertonghen, Toby Aldeweireld (via Atlético Madrid) en Christian Eriksen maakten eerder al de overstap van Amsterdam naar Londen. Anderhalf jaar geleden voegde Davinson Sanchez zich ook nog in dit rijtje. 

Lees ook: Ajax bevestigt vertrek Davinson Sanchez: 'Nu laten we niemand meer gaan'

Liverpool
Bij het horen van de naam Liverpool denken veel Ajacieden gelijk aan mist. In 1966 speelden de twee ploegen de legendarische mistwedstrijd in het Olympisch Stadion. Het toen onverslaanbaar geachte Liverpool kwam vol goede moed naar Amsterdam waar hevige mist het kunnen spelen van de wedstrijd onzeker maakte. 

Uiteindelijk werd er gespeeld en hoe! Ajax veegde de vloer aan met de Engelsen en won met 5-1. Bij een 3-0 tussenstand dacht Sjaak Swart dat er was gefloten voor de rust en stond hij al met één been in de kleedkamer toen hij er achter kwam dat de wedstrijd nog niet klaar was. Hij rende het veld weer in en gaf prompt de assist op de 4-0. 

Barcelona
De band tussen deze twee clubs is al jaren lang heel sterk. Johan Cruijff, de broertjes De Boer, Patrick Kluivert, Jari Litmanen en Zlatan Ibrahimovic. Het zijn maar een paar van de vele spelers die zowel in Amsterdam als in Barcelona speelden. Frenkie de Jong is de volgende die de overstap gaat maken. Voor hem kan het dus een bijzonder treffen worden. 

Lees ook: Frenkie De Jong voor 75 miljoen euro naar FC Barcelona

De twee zijn elkaar niet heel vaak tegen gekomen in Europa. De Ajax-supporters zullen zich vooral nog de 2-1 thuisoverwinning in 2013 herinneren. De doelpuntenmakers van toen zullen menig brein doen breken bij een goede pubquiz. Dit waren namelijk Thulani Serero en Danny Hoessen. De uitwedstrijd verloor Ajax dat seizoen met 4-0 en het jaar daarop zat Ajax ook bij Barca in de poule en verloor Ajax twee keer (3-1 en 0-2)

Juventus
De recente prestaties van Ajax doen menig supporter terugdenken aan 1995 toen de Champions League werd gewonnen. Een jaar later stond Ajax opnieuw in de finale. Toen werd er helaas verloren op strafschoppen tegen Juventus. Sonny Silooy en Edgar Davids misten namen Ajax. Later is dat Juventus nog veel in verband gebracht met doping. 

FC Porto
Porto lijkt een grote onbekende voor Ajax. Toch speelden de ploegen in het verleden zes keer tegen elkaar, al was dat in 1998 voor het laatst. Toen verloor Ajax in de poulefase van de Champions League uit met 3-0 en wonnen ze thuis met 2-1. In de finale van de Europese Super Cup werd er in 1987 en 1988 twee keer met 1-0 verloren.