Start van hoofdcontent

112

nl

Verplaatsing arrestanten naar Schiphol levert 172 extra agenten op

14 maart 2019, 12.18 uur · Aangepast 14 maart 2019, 12.46 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Vanaf volgend jaar heeft het Amsterdamse politiekorps ruim 170 agenten extra ter beschikking om in te zetten op straat. Deze agenten komen vrij doordat Amsterdamse arrestanten in het vervolg naar Schiphol zullen worden gebracht.

Dat staat in een brief die Minister van Justitie Grapperhaus aan de tweede kamer heeft gestuurdEerder meldde AT5 al dat de verplaatsing van de arrestanten naar het Justitieel Complex Schiphol (JCS) zou betekenen dat agenten die nu de arrestanten moesten bewaken in de toekomst kunnen worden ingezet op straat. Nu blijkt het dus om 172 agenten te gaan. 

Lees ook: Meer agenten door verplaatsing arrestanten naar Schiphol

Deze agenten kunnen worden ingezet voor noodhulp, de recherche of surveillance op straat. Normaal duurt het even voordat een dergelijke maatregel effect heeft op straat omdat nieuwe agenten dan nog moeten worden opgeleid. Deze agenten kunnen meteen worden ingezet. 

Lees ook: Ook VVD en D66 eens met burgemeester: extra agenten hard nodig

De proef met de arrestanten duurt drie jaar. Als hij dan succesvol blijkt te zijn wil Grapperhaus dat een gedeelte van de extra agenten wordt herverdeeld over de rest van het land. Op 1 januari moet de proef van start gaan.