Politiek

'Weesperstraat moet autovrije speelstraat worden'

15 maart 2019, 07.02 uur · Aangepast 15 maart 2019, 10.28 uur

De stadsdeelcommissie van stadsdeel Centrum heeft een voorstel ingediend om op de Weesper- en Valkenburgerstraat autovrije zondagen in te voeren. Het plan kan rekenen op steun van het stadsdeelbestuur.

Dat schrijft De Telegraaf. Het plan komt van de Fietsersbond. Zij willen op 22 september de Weesperstraat omtoveren tot een speelstraat. Eerder werd dat al op andere plekken in de wereld zoals Medellín en Parijs gedaan. Daar worden straten regelmatig autovrij gemaakt om zo de luchtkwaliteit te verbeteren en voetgangers en fietsers de ruimte te geven. 

Lees ook: Hugo de Grootkade maand autovrij: 'Zo hoort het te zijn'

Naast het stadsdeelbestuur zijn ook veel buurtbewoners en bewonersverenigingen blij met het plan. De VVD-fractie in het centrum ziet het echter niet zitten. 'Voor de luchtkwaliteit lost dit niets op. De jaarlijkse autoloze zondag werd in 2010 in Amsterdam afgeschaft omdat de opbrengsten niet bleken op te wegen tegenover de kosten', aldus VVD-er Raphael van Kraaij tegenover de krant. 

Lees ook: Luchtkwaliteit in de stad blijft gelijk: verbetering dus niet gelukt

Toch gaat stadsdeel Centrum zich inzetten voor de speelstraat. 'We waarderen de inzet van de fietsersbond en vinden het mooi dat het voorstel ook op steun van ondernemers en bewoners kan rekenen. Daarom kijken we nu of en hoe we een proef kunnen uitvoeren', zegt een woordvoerster in De Telegraaf.