Start van hoofdcontent

Achtergrond

nl

Onderzoek van AT5 over Airbnb genomineerd voor De Tegel

15 maart 2019, 21.23 uur · Aangepast 16 maart 2019, 12.01 uur

AT5-verslaggever Jelle de Gee is met zijn onderzoek over Airbnb genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste prijs voor journalistiek werk in Nederland.

De Gee deed maandenlang onderzoek naar de handel en wandel rond Airbnb in de stad en liet zien dat, ondanks beloftes en campagnes van de multinational, misbruik van de site nog altijd ontzettend makkelijk is. De reportage Zo fraudeer je gemakkelijk met Airbnb (en verdien je 1500 euro in 12 uur) is genomineerd in de categorie regionaal nieuws.

Hoogwaardig, onderscheidend en spraakmakend
De jury omschrijft de categorie regionaal nieuws als hoogwaardige, onderscheidende en spraakmakende regionale en hyperlokale journalistiek. 'Het gaat daarbij om nieuws, verslaggeving, onderzoek, achtergrond of interviews waarvan de impact met name in een deel van het land merkbaar is. De berichtgeving is van aantoonbaar groot belang voor of heeft grote invloed op de regionale en/of lokale gemeenschap.'

Hemke Falsema
In de AT5-reportage toont De Gee aan dat er ondanks de vele afspraken tussen de gemeente en Airbnb, er in de praktijk makkelijk vals gespeeld kan worden. Het blijkt kinderlijk eenvoudig om binnen een paar minuten een pagina voor de ambtswoning van de burgemeester te openen: 'Iconic Amsterdam canal house', zo schrijft 'verhuurster' Hemke Falsema. Ook blijkt uit cijfers van data-analist Nico van Gog dat verhuurders meerdere advertenties maken voor hun woning. Zo omzeilen ze de toen nog geldende verhuurlimiet van zestig dagen. Op Airbnb gaat dat erg makkelijk, blijkt uit de reportage.

Lees ook: Reportage: Buitenlandse verhuurders? De zoektocht naar Airbnb-fraudeurs

Om te laten zien dat je ook nog heel makkelijk veel geld kunt verdienen met een huurwoning neemt AT5, met toestemming van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC), de proef op de som met een sociale huurwoning in Slotermeer. Het lukt ons met 'Hans Katanhof 10-2 hoog' binnen 12 uur in totaal 18 overnachtingen binnen te slepen. Er is met een woning met een maandelijkse huurprijs van minder dan 710 euro, dik 1500 euro verdiend.

Trots
Adjunct-hoofdredacteur Hélène Pronk van AT5 is trots op de nominatie: 'De laatste jaren zet AT5 in op onderscheidende verhalen, achtergronden en duiding. Naast dit verhaal over Airbnb hebben we nog veel meer gemaakt over het verhuurplatform. Maar we zijn ook zaken als Uber, de metromoord en het Stadionplein (dat Johan Cruijffplein moest gaan heten, red.) gedoken en we zitten al jarenlang diep in het dossier Noord/Zuidlijn.'

Eerder nominaties AT5
Het is niet de eerste keer dat AT5 wordt genomineerd voor De Tegel. In 2010 schreef de jury over de reportages  van AT5 over de Amsterdamse zedenzaak als volgt: 'De redactie van AT5 hield het voortouw ook al hadden alle landelijke, en zelfs buitenlandse, media zich op de zaak gestort.' De NOS won dat jaar De Tegel met hun verslag over 'de brief van Klink'.

Drie jaar geleden viel verslaggever Mark Schrader, nog altijd werkzaam bij AT5, wel in de prijzen. Hij won De Tegel in de categorie talent. 

Lees ook: AT5-verslaggever Mark Schrader wint Tegel

Den Haag
Zaterdag zal bekend gemaakt worden welke reportages er nog meer zijn genomineerd in de categorie regionaal nieuws. De uitreiking van De Tegel is op dinsdag 23 april in de Schouwburg in Den Haag.