Start van hoofdcontent

Stad

nl

Na openbaar vervoer vanmiddag ook stakingen op Schiphol en bij Uber

18 maart 2019, 10.30 uur

Nadat het personeel in het openbaar vervoer vanochtend 66 minuten het werk neerlegde, is het vanmiddag de beurt aan werknemers op Schiphol. Bovendien voeren ontevreden Uber-chauffeurs vanmiddag actie bij het hoofdkantoor van hun opdrachtgever.

Werknemers in de beveiliging, passagiers- en bagageafhandeling leggen hun werk 66 minuten het werk neer tussen 12.30 uur en 13.36 uur. Schoonmakers staken de hele dag, vanaf middernacht. De actievoerders vragen, net als het personeel in het openbaar vervoer, om een goed pensioen.

Ze staken voor bevriezing van de AOW-leeftijd op 66 jaar en het schrappen van een boete voor werknemers die eerder stoppen, omdat ze zwaar werk verrichten. Sommigen gaan naar de landelijke pensioendemonstratie op het Malieveld in Den Haag.

Uber
Ook Uber-chauffeurs leggen vanmiddag om 14.00 uur het werk neer. Zij rijden vanaf de NDSM naar het Amsterdamse hoofdkantoor van Uber. De chauffeurs klagen over de enorme werkdruk en de lage omzetten die zij draaien. Ze eisen eerlijkere tarieven en dat de commissie die Uber pakt van 25 procent wordt teruggebracht naar 15 procent. Ook willen ze dat klanten met een lage beoordeling geen toegang meer hebben tot het platform.

'Veelal moeten chauffeurs werkweken van minimaal zestig uur maken om uit de kosten te komen', aldus de chauffeurs. 'We bouwen geen pensioen op en zijn onverzekerd in geval van ziekte.' De chauffeurs overhandigen bij het hoofdkantoor een open brief aan de directie van het techbedrijf.