Start van hoofdcontent

Stad

nl

UvA onderzoekt waar computers dokters kunnen helpen

18 maart 2019, 21.52 uur · Aangepast 20 maart 2019, 08.17 uur

De Universiteit van Amsterdam opent een nieuw lab, en wel voor het testen van kunstmatige intelligentie in de medische wereld: 'Computers zijn soms al betrouwbaarder dan mensen.'

Hoogleraren Cees Snoek en Marcel Worring zijn de drijvende krachten achter het nieuwe lab. Het lab moet zich gaan richten op onderzoek naar 'medische beeldherkenning'. Dit houdt in dat intelligente computers moeten gaan leren om medische informatie te halen uit digitale beelden. Dit is nodig, want 'menselijke experts zijn duur, foutgevoelig en worden moe', zo schrijft de universiteit. 

Het lab staat in het Science Park in Oost en is een samenwerking van het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI) en het Inception Institute, een kunstmatig intelligentieinstituut uit de Verenigde Arabische Emiraten. Het ICAI is in 2018 door de UvA opgericht in samenwerking met de VU, de overheid en het bedrijfsleven in het Amsterdamse Science Park. 

Lees ook: Dit is hoe de UvA Amsterdams meest complexe problemen tackelt 

Diagnostiek
Zeven promovendi gaan zich richten op verschillende toepassingen, zoals het sneller diagnostiseren van Alzheimer. Ook gaat er gewerkt worden aan het in kaart brengen van hartbewegingen en het maken van automatische rapportages op basis van röntgenbeelden. Het kan dus zomaar dat je als patient binnenkort een diagnose van een computer krijgt in plaats van van een arts.  

UvA-hoogleraar Marcel Worring: 'Het wordt een spannende samenwerking met hele goede onderzoekers aan beide kanten. Het is niet het eerste lab dat de UvA samen met een bedrijf runt. Het ICAI werkt ook samen met de politie voor forensische technieken en met Ahold (Albert Heijn en Bol.com) voor innovaties in de verkoopindustrie.