Moord Kattenburg: zelfverdediging of ijskoude doodslag?

0
Whatsapp

112

Moord Kattenburg: zelfverdediging of ijskoude doodslag?

19 maart 2019, 16.44 uur · Aangepast 10 april 2019, 09.40 uur

'"Ayman is geschoten, geschoten", hoor ik iemand roepen. Ik raak in paniek en voel dat ik geen lucht meer krijg. Ik gil, ik gil, ik gil! Maar ik heb het idee dat ze mij niet horen.' Het is slechts een stukje uit de emotionele verklaring van de moeder van de vermoorde Ayman in de rechtszaak, die vandaag werd voortgezet.

De rechter buigt zich over de vraag of Amsterdammer Tim S. zijn moord op de 19-jarige Ayman pleegde uit zelfverdediging. Op 23 november opende hij het vuur op een groepje jongens na een ruzie om een gestolen scooter. Daarbij raken naast Ayman, nog drie anderen gewond. Eén van die jongens heeft nog altijd een kogel in zijn lijf. 

Handelde uit noodweer
Het verweer van S. is dat hij handelde uit zelfverdediging. De groep jongens teisterde hem, naar eigen zeggen, al langer. Toen ze hem op 23 november aanvielen, pakte hij zijn wapen en begon te schieten. Hij handelde volgens zijn advocaat uit noodweer.

Lees ook: Kattenburg rouwt om doodgeschoten Ayman (19), 'Hij was de grappigste van ons allemaal'

Onzin, vindt het Openbaar Ministerie (OM). 'De doodslag die de verdachte heeft gepleegd, is één van de zwaarste delicten die wij kennen', zei de officier van justitie in de rechtszaal. Het OM eist daarom een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 16 jaar.

'Van achteren beschoten'
Een belangrijk argument voor het OM is dat S. bleef schieten, ook al renden de jongens weg. 'En wat heeft deze verdachte gedaan? Hij heeft ze van achteren beschoten terwijl ze al aan het vluchten waren en daarom is het ook geen noodweer', stelt persofficier Katelijne den Hartog.

Lees ook: Doodgeschoten Mohamed (17) leeft voort op Wittenburg

Advocaat Richard Korver staat de ouders van Ayman bij. Hij vertelt hoe het proces erg zwaar voor ze is. 'Ayman was een jongen zonder strafblad die in de buurt bekend stond als feite de buurtpsycholoog. Dan komt het heel wrang over als je 19 jaar bent en dan zo'n positieve bijdrage levert aan deze stad, dat je dan uit het leven wordt geknald', vertelt Korver. 

'Levenslange straf'
De rechtbank doet op zeven mei uitspraak. Voor de ouders is geen straf hoog genoeg. 'Wij hebben op 23 november al een levenslange straf gekregen', lieten ze in de rechtszaal weten. 

Lees ook: Begin rechtszaak schietpartij Kattenburg loopt uit op 'spookzitting'

Whatsapp