Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Luchtzuiverende' Citytrees Valkenburgerstraat verpieteren

20 maart 2019, 16.39 uur · Foto: Jolijn Sterk

De 'luchtzuiverende' Citytrees naast de Valkenburgerstraat slaan grijs uit. Het project werd hevig bekritiseerd vorig jaar, toen bleek dat de mosmuren 200.000 euro kostten.

De muren werden al langer bedekt door beschermende doeken, die het zicht op het mos ontnemen. Wie een kijkje achter het scherm neemt ziet echter een grote grijsgroene leemte. De acht muren die in 2017 werden geplaatst werden met veel bombarie onthaald: het mos zou met de nieuwste technologie fijnstof uit de zwaar vervuilde straat opzuigen en vervangen voor frisse lucht. 

Lees ook: Twijfels over CityTree in Walkenburgerstraat: 'Kost een hoop geld'

Al snel werd duidelijk dat het effect van de CityTrees onmogelijk aan te tonen was. Een onderzoek van GGD ontkrachtte de beweringen van producent Green City Solutions zelfs. In een eerder interview met AT5 gaf projectontwikkelaar Dimitri Drijver aan dat het dan ook vooral zou gaan om 'een heel groot onderzoeksexperiment'.

De woordvoerder van wethouder Sharon Dijksma bevestigt dit: 'De Citytrees zijn bedoeld als pilot. We krijgen binnenkort een onderzoeksrapport binnen over de effecten, en dat gaat de verdere beslissingen over het project beïnvloeden.'