Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Festival Samen tegen Racisme: 'Jammer dat het nodig is'

22 maart 2019, 12.06 uur · Aangepast 22 maart 2019, 14.14 uur

In Pakhuis de Zwijger was gisteravond het festival Samen tegen Racisme. Tijdens dat festival, dat onderdeel uitmaakt van de Week tegen Racisme, wordt er volgens de organisatie 'een nieuw geluid tegen racisme en extreemrechts' ten gehore gebracht.

Kunstenaars, filmmakers en muzikanten waren aanwezig om hun werk te laten zien of horen en er waren workshops en toespraken. Tijdens de avond werd ook veel gesproken over de verkiezingsuitslag van de dag ervoor, toen Forum voor Democratie de grootste partij voor het land werd. 'Als een partij wordt gekozen die openlijk anti-islam en anti-immigratie is, dan voelt het voor mij alsof ik niet welkom ben in het land waar ik ben geboren en getogen', zegt Mitchell Esajas, voorzitter van New Urban Collective.

Uitspreken tegen racisme
Er was ook een aantal gemeenteraadsleden aanwezig op het festival. Wethouder Marjolein Moorman kreeg uit het publiek de vraag of zij zich uit wil spreken tegen racisme en tegen een partij als FvD. 'U heeft een microfoon, u zit in de raad, u bent de politiek'. Moorman reageert: 'U heeft gelijk, we moeten ons altijd uitspreken. Maar ik ga niets wegredeneren of relativeren, maar ze zijn niet aan de macht.' 

Maar die opmerking is tegen het zere been van Sylvana Simons, fractievoorzitter van BIJ1. 'Dit is waar het misgaat. Ze zijn wel aan de macht, op dezelfde manier als Geert Wilders de afgelopen jaren. Door weliswaar geen enkele verantwoordelijkheid te nemen, door geen fysieke meerderheid te hebben maar door totaal te normaliseren wat nooit genormaliseerd mag worden'. Een opmerking van Moorman, die zegt haar angst te snappen, valt ook niet goed. 'Het is geen verwijt, en we hebben dit al vaker besproken in de raad, maar nee, u snapt mijn angst niet', zegt Simons.

Verbinding
Veel bezoekers hopen dat zo'n Week als deze voor meer verbinding gaat zorgen. 'Ik weet hoe schadelijk racisme kan zijn voor mensen. Ik zie het om me heen, dus ik vind het heel belangrijk dat het gesprek gevoerd wordt met een divers publiek', zegt bezoekster Lecyca Curiel. Wethouder Rutger Groot Wassink vindt het jammer dat de week tegen Racisme nodig is. 'We zien uitsluiting van allerlei verschillende vormen in de stad. Het is belangrijk om daar aandacht voor te hebben en stelling tegen te nemen', zegt hij.

Morgen, zaterdag 23 maart, is er een antiracismedemonstratie. Om 14 uur wordt er verzameld op de Dam, waarna de stoet richting de Dokwerker zal lopen.