Start van hoofdcontent

Stad

nl

Acht jaar en tien maanden celstraf voor doodschieten man in lift van flat Zuidoost

22 maart 2019, 15.23 uur

Een 33-jarige man heeft acht jaar en tien maanden celstraf gekregen voor het doodschieten van een man in de lift van de flat Gooioord in Zuidoost in april 2008. De andere verdachte wordt vrijgesproken.

De rechtbank vindt bewezen dat een van de mannen in de lift het slachtoffer met een revolver door zijn hoofd heeft geschoten. De verklaringen van twee getuigen vormen belangrijk bewijs, een anonieme getuigenis en die van een bewoner van de flat ten tijde van de schietpartij.

Lees ook: Jermaine W. woensdag voor rechter

Ook vormen afgeluisterde gesprekken tussen de schutter en zijn bezoekers tijdens zijn detentie in 2008 en zijn eigen verklaringen tegen een politie-infiltrant, die zich had voorgedaan als medegedetineerde, bewijs. Het valse alibi dat de man gaf speelt ook een rol.

Koelbloedigheid
De rechtbank merkt het motief, waarschijnlijk een uit de hand gelopen beroving, en de koelbloedigheid van de schutter als strafverzwarende omstandigheden aan. Ook speelt het strafblad van de man een rol: hij heeft zich bij herhaling schuldig gemaakt aan zeer ernstige geweldsdelicten.

Lees ook: Arrestatie in zaak dode man in lift

De rechtbank acht niet bewezen dat de andere man samen met de schutter in de lift was tijdens de fatale schietpartij. Hij gaat daarom vrijuit.

Te weinig bewijs
De twee verdachten waren in 2008 ook al aangehouden en zaten toen in voorlopige hechtenis. Na enkele maanden werden zij vrijgelaten en de vervolging werd stopgezet in 2011 en 2012 omdat er te weinig bewijs tegen de verdachten was. Het duo kwam opnieuw in beeld nadat in 2014 een anonieme getuige zich meldde bij justitie. De officier van justitie besloot daarop opnieuw een strafrechtelijk onderzoek naar de twee in te stellen.