Cultuur

Freek de Jonge verstoort opening Boekenbal en wil statement tegen toespraak Baudet

22 maart 2019, 22.02 uur · Aangepast 23 maart 2019, 08.01 uur

Wikimedia/Stef Bilo
Wikimedia/Stef Bilo

Cabaretier Freek de Jonge heeft de opening van het Boekenbal luidruchtig verstoord door vanuit het publiek te roepen dat er een statement moet worden gemaakt tegen de speech van Thierry Baudet.

Tijdens de openingstoespraak van Eveline Aendekerk stond De Jonge op in het publiek en begon te roepen. 'Ik vind dat we aan het begin een statement moeten maken over de toespraak die Thierry Baudet heeft gehouden. (...) Het is toch gewoon zo? Doe niet zo dom!'

Volgens gasten in de zaal werd de cabaretier vooral uitgefloten en werden er dingen geroepen als: 'Dit gaat niet over jou, Freek'. Na wat rumoer kon Aendekerk haar toespraak weer voortzetten.

Het Boekenbal is het traditionele begin van de Boekenweek en vindt dit jaar voor de 84e keer plaats. Het thema van dit jaar is 'De moeder de vrouw'. Rond dit thema was nog behoorlijk wat ophef, omdat de organisatie voor alleen mannelijke auteurs koos om het boekenweekgeschenk en het boekenweekessay te schrijven. Later besloot de organisatie een boekenweekgedicht te laten schrijven door dichteres Ester Naomi Perquin.